PRVOMAJSKI PROGLAS SAVEZA SINDIKATA CRNE GORE

Uvaženo članstvo i građani Crne Gore,

Pred nama je Prvi maj – Međunarodni praznik rada, simbol borbe radnika za svoja prava i socijalnu pravdu, koji i ove godine, kao i svih prethodnih obilježavamo u uslovima teške ekonomske i socijalne situacije.

Kroz svoju dugogodišnju istoriju Prvi maj je prerastao u manifestaciju svih radnika i gradjana bez obzira na rasnu, nacionalnu, religioznu, političku, idejnu ili drugu pripadnost. Neka ovogodišnji Praznik rada probudi podsjećanje na svjetske standarde ljudskih i sindikalnih prava i sloboda, na evropske standarde radnih i socijalnih prava. Hoćemo stabilni privredni i ekonomsko­socijalni razvoj, pokretanje proizvodnje, nove tehnologije, ubrzano otvaranje novih radnih mjesta. Hoćemo državu bez korupcije, bez sive ekonomije i rada na crno. Hoćemo obnovu moralnih vrijednosti društva u kome će mladi vidjeti realne perspektive za kvalitetan život.

Radnici zaslužuju bolju zaštitu i veći obim  prava,  bolje i veće zarade, kvalitetniju socijalnu zaštitu, bolje uslove rada i zaštite na radu,  odgovorniji i pravedniji odnos poslodavaca, poštovanje i sprovodjenje zakona, kolektivnih ugovora i dr.propisa,  dostojanstveniji život i rad, jači i snažniji sindikat, kao i unapređivanje socijalnog dijaloga.

Ovogodišnji  radnički praznik treba da bude opomena i podsjetnik na proklamovani evropski standard ljudskih i sindikalnih prava, na evropski standard radnika i socijalnih prava, na evropske zarade, socijalnu sigurnost i pravdu. Hoćemo pravo na dostojanstven rad, rad bez straha za svoju budućnost i egzistenciju, državu vladavine prava. Želimo da radnici dobiju satisfakciju za zarađeno i zasluženo, bez ponižavajućeg odnosa odgovornih, da se istima obezbijede zakonom zagarantovana prava.

Zato apelujemo i pozivamo članstvo, sve buduće članove, građane, da solidarnošću i zajedničkim snagama i angažovanjem možemo se izboriti za bolji i pravičniji svijet, za odbranu prava radnika, za sprovođenje istinskih i pravednih ciljeva i principa sindikalne borbe i solidarnosti.

Ne želimo da Prvi maj služi samo kao bolno podsjećanje na težak i nezavidan položaj zaposlenih, na neprestanu borbu za egzistenciju i elementarna prava, na rekapitulaciju loših pokazatelja, već želimo da ga slavimo i proslavljamo, kao istinski praznik i  svečanost u čast radnika.

Podržavamo samo one programe razvoja koji garantuju materijalnu i socijalnu sigurnost zaposlenih, ubrzani nastavak reformi u pravcu izgradnje tržišnog, ekonomski efikasnog, socijalno pravednog, demokratskog i otvorenog društva i našu integraciju u evropski i svjetski ekonomski i socijalni prostor.

         I ovom prilikom potvrđujemo našu samostalnu poziciju u odnosu na državu, poslovodstvo i sve političke i druge subjekte društva. Spremni smo na saradnju sa svima koji se bore za efikasno rješavanje egzistencijalnih problema zaposlenih, za načela socijalne pravde i solidarnosti.

S PORUKOM – SOLIDARNO ZA NAS,

 ZA BUDUĆNOST NAŠE DJECE, ZA BOLJI SVIJET RADA

ČESTITAMO PRVI MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

SAVEZ SINDIKATA CRNE GORE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *