Protest policajaca u Baru: Bivše kolege hoće „stan na dar“

U Baru se danas okupilo oko 50 policajaca na protestu da bi iskazali  nezadovoljstvo prema postupcima bivših kolega koji im onemogućavaju da riješe egzistencijlano pitanje. 

Iako nemaju pravo po zakonu 17 korisnika baraka sprečavaju početak izgradnje devetospratnice preko puta zgrade Opštine Bar, u kojoj  stanove po povlašćenim uslovima bi kupili 156 službenika CB Bar, ANB-u, graničnoj policiji, PJ za građanska stanja i lične isprave.

Čak ni odluka o pravu korišćenja baraka nije „na strani“ stanara u ovim montažnim objektima, ali oni su već dvije godine kamen spoticanja postavljanju kamena temeljca za višespratnicu u kojoj bi i njima, prema sporazumu,  dio stana bio besplatan. Međutim, iako decenijama žive besplatno u montažnim objektima na tuđem placu, kako se čulo na današnjem protestu, ne plaćaju ni struju, ni vodu već njihove račune podmiruje MUP, u međuvremenu apetiti rastu pa hoće “stan na dar” u novogradnji za baraku, u kojoj  bespravno i besplatno žive. Početak izgradnje zgrade kasni dvije i po godine. Da bi počeli sa  izgradnjom zgrade moraju se barake ukloniti sa urbanističke parcele, međutim tome nisu saglasni stanari tih montažnih objekata, uglavnom  nekadašnji policajci.

-Advokat koji zastupa većinu zainteresovanih za kupovinu stanova po povlašćenim uslovima predao je tužbu za prinudno iseljenje iz baraka. Do 23.novembra imaju vremena na izjašnjenje – kazao je predsednik Sindikata bezbjedonosnih institucija Mladen Šuškavčević.

Prema njegovim riječima, zaključak sa protesta je da postupe po sparzumima, dozvole uklanjanje baraka.

– Inače  ćemo nastaviti sa postupkom koji smo pokrenuli juče, a oni nemaju prava na parceli koja je 1/1 u vlasništvu Sindikata. U suprotnom slijedi sudski postupak i očekujemo da će ostati bez ikakvih prava, jer ne polažu pravo na ovu imovinu, kazao je Šuškavčević i dodao

-Ukoliko se „dozovu pameti“ i ako potpišu mi bismo krenuli u realizaciju.Izbjegavali smo pokretanje tužbi, ali ukoliko ne dobijem potvrdu da su saglasni za početak izgradnje zgrade pokrenućemo tužbu jer oni u ovom barakama 30 godina žive besplatno, troše struju i vodu koju plaća MUP, ne plaćaju poreze, a većina koji čeka na izgradnju stambene zgrade su podstanari. Iscrpili smo sve ljudske relacije, moraćemo da idemo sa nepopularnim mjerama – kaže Šuškavčević.

Kako kaže, ispostavilo se da su  potpisani sporazumi problem za početak gradnje. Tražili smo model da se izađe u susret bivšim kolegama koji žive u barakama, a i kolegama koji nemaju riješeno stambeni pitanje.

Stariji policajci koji su bili danas na protestu, podsjećaju da su korisnici baraka po ugovoru koje su potpisali  kada su se useljavali imali uslov da nakon napuštanja službe po bilo kom osnovu su dužni da u roku od 30 dana napuste objekat. Većina njih je u tim barakama, ne 30 dana nakon odlaska u penziju, nego skoro 30 godina.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *