Sindikat Aerodroma ne odustaje od povećanja zarada: Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, spremni na radikalizaciju

Ogromno nezadovoljstvo prouzrokovano izostankom dogovora sa poslodavcem po pitanju zarada zaposlenih, neusvajanjem pravilnika o rješavanju stambenih pitanja radnika, neregulisanjem radnog vremena u operativi, uz degradaciju postojećeg kolektivnog ugovora i nepoštovanje sindikata, razlozi su zbog kojih je dio zaposlenih u Aerodromima Crne Gore organizovao protestno okupljanje.

Naime, radnici na aerodromima Podgorica i Tivat juče su tokom kratkotrajnih okupljanja ponovo pozvali menadžment da ispuni njihove zahtjeve, a ukoliko do toga ne dođe, poručili su da su spremni i na štrajk.

Predsjednik Sindikata Slobodan Martinović kazao je da traže poboljšanje uslova rada i zaštite na radu radnika u operativi.

– Pozivamo poslodavca da riješi ove zahtjeve, jer, u suprotnom, nećemo sjedjeti skrštenih ruku i dozvoliti da se krše naša prava, već ćemo, u skladu sa zakonom o štrajku, radikalizovati naše proteste. Gotovo godinu dana pokušavamo da postignemo dogovor sa poslodavcem, ali bezuspješno. Nažalost, došli smo u situaciju da moramo na ovaj način pokazati poslodavcu da smo ozbiljni i da nećemo odustati od naših zahtjeva. Zarade zaposlenih nisu povećavane od 2008. godine, iako se menadžment hvali da su povećane u okviru programa „Evropa sad“. Taj program kreirala je Vlada i on je predstavljao samo redistribuciju sredstava, a ne nikakva nova izdvajanja – rekao je Martinović.

On je istakao da je inflacija naškodila svima, pa i zaposlenima u Aerodromima, koji, kako tvrdi, primaju prosječne zarade ili su plaćeni ispod prosjeka.

– Operativno osoblje sa nižom i stručnom spremom koje obavlja glavne poslove i nosioci su ove kompanije neposredno su doprinijeli da sa opremom koju imaju, a koja nije na zavidnom nivou, i svojim znanjem, ne dolazi do kašnjenja ili ozbiljnijih incidenata – naglasio je Martinović.

On tvrdi da je poslodavac zastrašivao radnike da će biti sankcionisani ako dođu na protestni skup.

– Oni kažu da je sve ovo što radimo protivzakonito. Vjerovatno ih je uhvatila panika jer sve što su do sada radili radili su na našu štetu. Dosta je više, morate poštovati radnike i radničku klasu, jer mi nijesmo ničiji robovi i nećemo dozvoliti da nas neko ponižava – poručio je Martinović.

Zarubica: Od radnika zavisi uspjeh kompanije

Predsjednik Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da je Sindikat ACG menadžmentu, osim zahtjeva, upućivao i rješenja, ali da za to nije bilo sluha.

– Ne trebaju nama sastanci radi sastanaka i pregovori radi pregovora. Trebaju nam pregovori koji će donijeti rješenja. Zaposleni su svojim odnosom prema radu dokazali da je ova kompanija njihova kuća. Menadžment se hvali uspjesima, ali postavlja se pitanje čiji je to uspjeh. Menadžmenti se mijenjaju, a radnici su oni koji uvijek ostaju tu i od njih zavisi uspjeh i budućnost ove kompanije – naglasio je Zarubica.

Radnici se okupili i na tivatskom aerodromu

Predsjednik sindikata tivatskog aerodroma Ljubiša Džudović istakao je da su se radnici okupili zbog ogromnog nezadovoljstva.

– Što se tiče povećanja zarada zaposlenih, do juna mjeseca nam nisu odgovarali, a tada smo dobili poziv, ali do dana današnjeg nismo došli do finalnog dogovora. Dobili smo poziv od Agencije za mirno rješavanje sporova da dođemo 16. novembra i ja očekujem brzo rješenje tog problema – kazao je DŽudović.

On je rekao da nije postignut dogovor sa poslodavcem po pitanju povećanja zarada zaposlenih, neusvajanja pravilnika o rješavanju stambenih pitanja i regulisanja radnog vremena u operativi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *