Predstavnici opština traže odlaganje primjene Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost

Zajednica opština i Ministarstvo finansija formiraće radnu grupu koja će razmotriti set inicijativa za izmjene propisa koje je ove godine pripremila Zajednica opština, a koje će suštinski unaprijediti pravni okvir u oblasti lokalnih javnih finansija, a lokalne budžete učiniti održivim. Formiranje radne grupe dogovoreno je na sastanku predstavnika Zajednice opština Crne Gore sa Novicom Vukovićem, ministrom finansija.

–Predstavnici opština su na sastanku govorili i o problemima koje će opštinskim preduzećima uzrokovati primjena Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost zbog drastičnog povećanja zarada i drugih primanja. Ukazali su da Vlada taj ugovor nije mogla zaključiti za lokalni nivo jer za to nije imala pravni osnov i predložili odlaganje njegove primjene dok se ne nađe zakonito i održivo rješenje. Podsjetili su i na uticaj Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa od 15. februara 2023. godine koji je značajno ugrozio opštinske kase i učinio da su zarade zaposlenih sa dužim radnim stažom veće od zarada predsjednika opština i drugih lokalnih funkcionera. Oba ova ugovora donijeta su bez učešća predstavnika lokalnih samouprava i bilo kakve konsultacije – navode iz Zajednice opština.

Oni dodaju da je na sastanku bilo riječi i o kapitalnom budžetu države gdje su predstavnici opština istakli da on mora da sadrži projekte koji doprinose povećanju zaposlenosti u opštinama, razvoju turizma i, u konačnom, povećanju lokalnih javnih prihoda.

– Ministar Novica Vuković je iskazao apsolutno razumijevanje za sve lokalne probleme pa je dogovoreno da se formira međuresorski radni tim koji će odmah pristupiti njihovom rješavanju – navode iz Zajednice opština.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *