Postignuta saglasnost na Socijalnom savjetu o starosnoj granici za odlazak u penziju

Danas je održana sjednica Socijalnog savjeta na kojoj je razmatrana granica za starosnu penziju u okviru Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju.

Generalni sekretar Saveza Sindikata i član predsjedništva Socijalnog savjeta Duško Zarubica poslije održane sjednice rekao je da je postignuta puna saglasnost da uslovi za odlazak u penziju budu 65 godina života i najmanje 15 godina staža kao i da pravo na starosnu penziju imaju i svi koji imaju 40 godina efektivnog radnog staža bez obzira na godine starosti.

Početkom novembra stupila je na snagu Odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta Odredba kojom je bio definisan odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 godina i ženama sa 64 godine uz minimum 15 godina staža osiguranja.

Ustavni sud je obrazložio da takva odredba diskriminiše muškarce i sada je jedini uslov za sticanje penzije 40 godina staža. Istom odlukom Ustavni sud je naložio Vladi da u roku od 30 dana pripremi i Skupštini pošalje izmjenu ovog člana kojim bi se definisala nova starosna granica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *