Sindikati zdravstva traže povećanje zarada: Tvrde da je plata medicinske sestre 620 eura

Nakon Sindikata prosvjete Crne Gore i sindikati zdravstva najavljuju mogućnost organizovanja protesta ili štrajka u narednoj godini, ako sa Vladom ne potpišu novi granski kolektivni ugovor za zdravstvo, kojim bi bile povećane plate u prvom redu medicinskim sestrama i tehničarima. Oni tvrde da medicinska sestra u Kliničkom centru Crne Gore ima platu 620 eura.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore hirurg Mihailo Babović kazao je da traže nešto što im pripada, u prvom redu da se medicinskim sestrama i tehničarima, na svim nivoima zdravstvene zaštite plate povećaju za 17 odsto.

On je poručio da će „do 3.januara biti strpljivi“, ali ne i 4. i 5. januara.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore i Sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore Nebojša Radonjić kazao je da se radi o 10 miliona eura, te da ova sredstva mogu da se obezbijede iz budžetske stavke „kapitalne investicije“.

– Deset miliona na 425 miliona budžeta ne znači ništa. Kapitalne investicije mogu da se smanje malo, ne mora biti tih građevina i terasa ove godine, može sljedeće. Dajte novac da taj narod koji tamo radi bude zadovoljan – rekao je Radonjić.

Prema važećem Granskom kolektivnom ugovoru, koji su 30. decembra 2021. godine potpisali tadašnja ministarka zdravlja dr Jelena Bojović Borovinić i Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore i Sindikat zaposlenih u zdravstvu, od 1. januara 2022. godine medicinski kadar je dobio uvećanje plata od 30 do 40 odsto, a nemedicinski između 13 i 28 odsto. Ovim ugovorom bili su nezadovoljni svi drugi sindikati u zdravstvu.

Takođe, nakon sastanka direktorke Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljane Radulović sa predsjednikom Sindikalne organizacije KCCG Nebojšom Radonjićem saopšteno je da menadžment prihvatio njihovu inicijativu o izradi posebnog kolektivnog ugovora za tu ustanovu, što do danas nije realizovano.

Predstavnike sindikata prije dva mjeseca primio je ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, nakon čega je saopšteno da su sindikalci iznijeli primjedbe na manjkavosti u GKU, te da je razgovarano i o modelima povećanja zarada srednjem i višem medicinskom kadru, i nemedicinskom osoblju.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *