Sindikat zdravstva najavljuje štrajk, traže veće plate

Samostalni sindikat zdravstva najavio je štrajk, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, a koji se odnose na povećanje zarada medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju, saopštio je na današnjoj konferenciji Mihailo Babović, predsjednik sindikata.

Iz Sindikata su saopštili da traže 17 odsto veće zarade medicinskim sestrama i tehničarima i da će štrajkovati sa minimumom procesa rada.

“Štrajk od ovog trenurka za samostalni sindikat zdravstva može da krene. Svi su spremni, samo da nas ona druga strana uvaži i ispoštuje”, kazao je on.

Babović je takođe kazao da im je najavljeno da će 16. januara imati sastanak sa ministrima finansija i zdravstva i potpredsjednikom Vlade Srđanom Pavićevićem.

“Upozoravamo direktore zdravstvenih ustanova da ne želimo da se ponovi 2012. godina, kada su se vršili pritisci”, poručio je on.

Istakao je da iza odluke SSZCG stoje predstavnici svih domova zdravlja, opštih bolnica, KCCG i Montefarma.

„To su predstavnici oko 80 odsto zdravstva. Želimo da budemo socijalni partneri, a ne socijalni patuljci“, naglasio je Babović.

Dodao je da će dati prednost pregovorima sa predstavnicima Vlade 16. januara.

Doktor Babović je naveo da zahtjevaju usklađivanje Granskog sa Opštim kolektivnim ugovorom.

„Jedna grupacija ljudi našla se u sendviču i puno je nelogičnosti“, kazao je Babović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica poručio je da ne probaju snagu sindikata i zaposlenih u zdravstvu. Istakao je i da njihove kolege iz Samostalnog sindikata zdravstva imaju punu podršku Saveza sindikata CG.

“Donešena je odluka da se ide u štrajk, ako se ne postigne dogovor s Vladom 16. januara”, pojasnio je generalni sekretar Zarubica.  Ipak, kako dodaje, ne vjeruju da će doći do dogovora.

Babović je, podsjetimo, i ranije najavljivao da će sindikat odlučivati o organizovanju štrajka u zdravstvenim ustanovama, nakon ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanje zarada.

Babović je tada isticao da bi štrajk bio organizovan u svim bolnicama i domovima zdravlja, čije su sindikalne organizacije članice SSZ, u skladu sa propisanim minimumom procesa rada.

“Mi u stvari ne tražimo povećanje plata, već da se anulira inflatorni udar koji smo pretrpjeli u posljednje dvije godine. Na sjednici Glavnog odbora u petak, odlučivaćemo o daljim aktivnostima”, poručio je Babović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *