SAOPŠTENJE POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Danas na Svjetski dan slobode medija želimo da ukažemo na nekoliko problema, kad je ova djelatnost u pitanju.

Prije svega u Crnoj Gori nemamo tačan broj zaposlenih novinara.

Po nekim anketama taj broj se kreće oko osamsto zaposlenih. Ankete kažu da ¾ su zaposleni na neodređeno vrijeme. Zadnjih godina opada broj zaposlenih novinara, jer veoma često dobijaju otkaze. Zarade u medijima uglavnom se kreću ispod državnog  prosjeka.  Po nekim Anketama 24% anketiranih ima zaradu između 400 i 500 €, 20% između 500 i 600 €, a 15% između 300 i 400 €. Urednici često imaju značajno veće zarade od novinara. Zbog smanjenog broja novinara veoma često jean novinar radi po više temackih oblasti.

Zaposleni novinari u privatnim medijima imaju standardne Ugovore o radu, dok zaposleni u Javnom servisu u tim ugovorima imaju i odredbe koje se odnose na novinarski etički kodeks.

U novinarskom radu često je izražena cenzura i autocenzura, a izloženi su i političkim pritiscima, posebno novinari zaposleni u Javnom servisu.

Jedan od prisutnih problema zaposlenih u medijima je i mobing i diskriminacija po raznim osnovama. Podaci Uprave policije govore da je u periodu od 2013 – 2016 godine evidentiran  41 slučaj napada na novinare i imovinu medija.

Ono što bi u ovom trenutku bilo veoma važno za zaposlene u medijima jeste da istraju u zahtjevu da se izvrše izmjene i dopune Krivičnog zakonika u dijelu većih kazni u slučajevima napada na novinare, a time i podigla svijest građana o većem poštovanju kredibiliteta i rada zaposlenih u ovoj oblasti. Možemo konstatovati da su medijski zakoni dobri, ali da je njihova primjena veoma loša.

Takođe, treba raditi na što boljem i većem sindikalnom organizovanju. Ovo iz razloga jer po našim saznanjima nijedan privatni medij u Crnoj Gori nema sindikalnu organizaciju, a time ni Kolektivne ugovore kod poslodavaca, čime se otežava zaštita zaposlenih.

Poznato nam je da sloboda izražavanja nije samo pravo već i obaveza pri čemu se moraju poštovati etički kodeksi novinarstava. Ima li slobode medija u Crnoj Gori? Ima, ali bi poželjno bilo da je ima mnogo više! Sloboda nije konačna kategorija, ona se svakim danom mora osvajati. Za taj proces potrebni su nam  i država i mediji i sindikati i civilni sektor. Kao što se slobodan čovjek ne odriče istine, tako se ni novinari ne smiju odreći istinitog i profesionalnog novinarstva.

Na kraju novinari uvijek imaju dvije mogućnosti i to:

  • da pišu po mjeri drnevno- političkih interesa ili
  • da napušte taj posao

U tome i jeste i izražava se njihova stvarna sloboda, svaka druga sloboda je očito veoma diskutabilna i teško osvojiva.

Da bi bili uporni u osvajanju slobode medija i prava i zaštitu novinarske profesije,  isti moraju voditi računa o pravima o slobodama drugih!!!

PREDSJEDNIK

Čedomir Bracanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *