Krivokapić: Sindikat neće odustati od povećanja plata

Sindikat je predao Ministarstvu zdravlja zahtjev kojim traže pregovore o povećanju plata zdravstvenim radnicima, a sastanak bi trebalo da bude održan naredne sedmice, izvor je agencija MINA.

“Postavlja se pitanja koliko društvo u cjelini ima sluha da naš težak i nadasve human posao valorizuje, kako ne bismo imali najniže plate doktora oko 500 EUR i sestara 320 EUR”, kazala je Krivokapić Agenciji MINA.

Ona je navela da su nešto veće zarade na sekundarnom i tercijalnom nivou gdje postoje dežurstva, smjene i prekovremeni sati na osnovu pripravnosti, ali da je to van radnog vremena.

“Treba da nagradimo one koji više rade prije obavezne stimulacije do 15 odsto koje će određivati svakog mjeseca komisija, od kojih bi jedan član obavezno bio predstavnik sindikata”, kazala je Krivokapić i dodala da bi trebalo uvesti obaveznu zimnicu ili trinaestu platu.

“Naš predlog je da se do kraja sljedeće godine plate linerno povećaju po 180 EUR, odnosno po 45 sa svakih šest mejseci”, izjavila je Krivokapić.

Ona je saopštila da je ministar zdravstva, Kenan Hrapović naglasio da ima razumijevanja za njihove zahtjeve, ali da dodatni novac još nije opredijeljen.

“Tačno je da nijesu opredijeljena dodatna sredstva, ali ima prostora iz raspoloživog budžeta i na osnovu ušteda u okviru našeg resora”, navela je Krivokapić.

Ona je rekla da su ranije razmišljali da se plate za doktore obračunavaju preko Zakona o zaradama u javnom sektoru, ali da se od toga odustalo jer Zakon nije prepoznavao sve kategorije zanimanja koji postoje u sistemu.

Ona je kazala da to nakon razgovora sa tadašnjim ministrom finansija, Radojem Žugićem nije bilo moguće, pa su svoje zarade nastavili da uvećavaju preko građanskog kolektivnog ugovora.

“Radikalizacija podrazumijeva da nećemo odustati od naših zahtjeva i mislimo da je pregovaranje jedini pravi način koji može argumentacijom i međusobnim dogovaranjem dovesti do rješenja”, zaključila je Krivokapić.

Izvor: MINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *