ODRŽAN SASTANAK SINDIKATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

U ponedeljak, 23. aprila održan je sastanak predstavnika granskih sindikata javnog sektora ili sindikata čiji članovi zaradu ostvaruju preko državnog budžeta.

Sastanku su prisustvovali predstavnici iz obje sindikalne centrale u Crnoj Gori kao i predstavnici sindikata koji nisu opredjeljeni niti jednoj centrali. 

Cilj i tema sastanka je bila pronalaženje načina za buduću saradnju i aktivnosti koje su vezane za zajedničke dodirne tačke odnosno probleme, a to su teme vezane za poboljšanje socijalnog i radno pravnog položaja radnika javnog sektora.

Najvažniji detektovani problemi su visina zarada, to jest sadržina Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kao i nepoznanica oko budućih izmjena i dopuna ovog zakona, odnosno pregovaranje i primjena kolektivnih ugovora i ostalih podzakonskih akata.

Na značaju je dat ogroman iznos državnih sredstava koja se izdvajaju za funkcionere i na druge pozicije koje su po nama manje važne ili nevažne u odnosu na izdvajanja koja se daju zaposlenima u zdravstvu, prosvjeti, državnoj upravi kao i bezbjednosnom sektoru vojsci i policiji, čija primanja nisu ni približna iznosu zvanične potrošačke korpe, odnosno visina zarada je na ivici preživljavanja. Takođe je akcentovan problem izrade i sadržine ostalih zakona i podzakonskih propisa koji tangiraju grupaciju zaposlenih u javnom sektoru.

Predstavnici granskih sindikata su istakli i pojedinačne probleme i specifičnosti svojih članova. Posebno su naglašeni problemi gdje neki poslodavci ne žele da budu ravnopravni partneri u socijalnom dijalogu sa sindikatima, pogotovo jer bi se na taj kao najlakši mogući način rješavale sve po zaposlene važne stvari i problemi.

Na sastanku je istaknut značaj i važnost ovoga skupa, gdje se prvi put u sindikalizmu Crne Gore sindikati grupišu i u drugi plan stavljaju pojedinačne pripadnosti i razlike, a prioriteno se važnost stavlja na dobrobiti naših članova ili zaposlenih u javnom sektoru.

Za budućnost je dogovorena i neupitna međusobna podrška i pomoć na svim mogućim dostupnim nivoima i načinima a takođe su dogovoreni i budući sastanci, zatim mogućnosti koordinacije, odnosno ozvaničavanja buduće zajedničke saradnje.

Sindikati javnog sektora Crne Gore

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *