PRIJETNJA SLOBODI IZRAŽAVANJA I SLOBODI MEDIJA

Oštro osuđujemo napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i dok god se novinari mogu nekažnjeno napadati crnogorsko društvo ne može napredovati. Ovaj događaj ne predstavlja samo prijetnju jednom novinaru već i slobodi izražavanja i slobodi medija, koje predstavljaju temeljne demokratske vrijednosti društva

Napad na novinare i medije je udar na same temelje slobodnog i demokratskog društva i nipošto se ne smije se tolerisati.

Slobodni i nezavisni mediji su noseći stub svakog demokratskog društva i kao takvi moraju biti zaštićeni od progona, maltretiranja i pritisaka bilo koje vrste.

Obaveza države, odnosno Vlade je da zaštiti sve novinare i medije od bilo kakvih fizičkih napada, progona ili govora mržnje. 

Apelujemo na sve nadležne institucije da efikasno i nezavisno rade svoj posao, kako bi počinioci ovog gnusnog napada odgovarali pred zakonom. 

Svim novinarima i novinarkama poručujemo da istraju u svojim naporima i da beskompromisno brane slobodu medija, jer je to jedini put ka demokratskom i slobodnom društvu.

Predsjednik Samostalnog sindikata informativne, 

grafičke i izdavačke djelatnosti Crne Gore

Čedomir Bracanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *