Zarubica: I u 2019. prioritet povećanje minimalne zarade

Sindikati neće odustati od povećanja minimalne zarade, saopšteno nam je iz Saveza sindikata Crne Gore. Generalni sekretar Duško Zarubica uvjeren je da će ovu godinu obilježiti i jačanje socijalnog dijaloga. 

Sindikati će se i u 2019. boriti da minimalna zarada bude povećana na 50 odsto prosječne plate u državi.

„Jedan od prioriteta SSCG je povećanje minimalne zarade. Takođe, da se do kraja sprovede ono što smo dogovorili za izmjene Zakona o PIO, a očekuje nas i povezivanje radnog staža za oko pet hiljada zaposlenih, čija su preduzeća otišla u stečaj“, kazao nam je Zarubica.

Priča o minimalnoj zaradi biće nastavljena na sjednici Socijalnog savjeta krajem februara, kaže Zarubica.

„Svi socijalni partneri su se saglasili da je neophodno povećati minimalnu zaradu. Ostalo je da Radna grupa izvrši dodatne analize, bilo bi neozbiljno sada kazati koji je to iznos minimalne zarade, mi očekujemo da to bude 250 eura, vidjećemo. Savez sindikata je već tražio od predsjedavajućeg, ministra rada Kemala Purišića, da zakaže Predsjedništvo Socijalnog savjeta što prije, možda i do kraja januara, da ispratimo rad Radne grupe kako ne bismo ponovo došli u situaciju da analiza nije završena“, kaže Zarubica.

Zarubica vjeruje da će 2019. obilježiti i jačanje socijalnog dijaloga, budući da je stupio na snagu novi Zakon o Socijalnom savjetu.

„Očekujemo aktivniji rad Socijalnog savjeta i socijalnog dijaloga na svim nivoima“, rekao je on.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić podsjetimo, nakon prošle sjednice Socijalnog savjeta istakao je da je do naredne, krajem februara, neophodno uraditi analizu.

„Radna grupa nije uspjela da za sjednicu pripremi sav materijal. Do naredne sjednice je dat rok i do tad ćemo imati pripremljenu analizu i argumentaciju koja će nas uputiti na to da li da pokrenemo čitav postupak. Unija poslodavaca je spremna da podrži inicijativu ako se smanje troškovi rada, odnosno poreza i doprinosa“, kazao je Purišić.

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regionu.

Poređenja radi, minimalna zarada u Makedoniji iznosi 196 eura, u BiH 208 eura, Srbiji 213 eura. U Hrvatskoj je od 1. januara minimalna zarada 404 eura, dok je socijalni savjet Kosova prihvatio prijedlog da minimalna zarada bude oko 250 eura.

Socijalni savjet predlaže iznos minimalne zarade, a Vlada odlučuje.

Minimalna zarada je posljednji put povećana 2013., dok su one u okruženju uglavnom usklađivane svake godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *