U Nikšiću 63 porodice zdravstvenih radnika riješile stambeno pitanje

Izgradnjom dvije stambene zgrade u Nikšiću i kupovinom stanova po povoljnim uslovima, 63 porodice zdravstvenih radnika u tom gradu riješile su stambeno pitanje, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, navodeći da je vrijednost radova 2,3 miliona eura.

Hrapović je, uručujući ključeve stanova, kazao da mu je zadovoljstvo biti u Nikšiću, na mjestu, gdje su 63 zdravstvena radnika sa porodicama riješila stambeno pitanje.

“Svjedoci smo napora i rezultata Vlade Crne Gore, lokalne samouprave Opštine Nikšić i Stambene zadruge Zdravstvo i pokazujemo, i na ovom primjeru, kako se kroz partnerski odnos čine velika djela, kao što je ovo danas“, kazao je Hrapović.

Dvije zgrade sa 70 stanova, kako je kazao, su prve stambene zgrade za zdravstvene radnike izgrađene u Nikšiću, poslije 30 godina.

“Vrijednost radova je dva miliona i 350 hiljada eura. Nakon što smo, prije nekoliko dana, na sličan način ozvaničili useljenje zdravstvenih radnika u Podgorici, sada to činimo i u gradu pod Trebjesom. Na ovaj način Vlada Crne gore iskazuje brigu i posvećenost da standard zdravstevnih radnika podigne na viši nivo“, istakao je Hrapović.

On je objasnio da su zdravstveni radnici, u okviru projekta, imali mogućnost da apliciraju za stanove po povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne.

“Cijena metra kvadratnog stana u ovim zgradama bila je oko 540 eura. U stalnoj smo komunikaciji sa lokalnim samoupravama širom Crne Gore, kako bismo zajedno sa Stambenom zadrugom, na sličan način, uspjeli da riješimo stambena pitanja ostalih zaposlenih u crnogorskom zdravstvenom sistemu. Vlada Crne Gore je, za ove namjene, izdvojila 1,8 miliona eura“, rekao je Hrapović.

On je kazao da je dodatno izdvojeno 300 hiljada eura za stambene kredite zdravstvenim ustanovama.

“Na taj način će zaposleni u tim ustanovama moći da, pod povoljnim kreditnim uslovima, obezbijede sredstva za adaptaciju i renoviranje postojećih stambenih objekata“, rekao je Hrapović.

Medicinski tehničar Nikola Matunović, koji je kupio stan po povoljnim uslovima, istakao je da su Ministarstvo zdravlja, Stambena zadruga i Opština Nikšić bili na visini zadatka.

“Nadam se da će i u ostalim gradovima, zdravstveni radnici imati priliku da riješe stambeno pitanje, baš kao i mi“, kazao je Matunović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da je ta Opština besplatno obezbijedila plac i oslobodila dvije zgrade plaćanja komunalija.

“To je u vrijednosti od oko 380 hiljada eura. Zaista smo izuzetno zadovoljni izvođačem, saradnjom sa sindikatima. Nije postojao nijedan problem. Radovi su završeni na vrijeme. Nadam se da ćemo saradnju nastaviti i na nekim drugim projektima“, istakao je Grbović.

Predsjednica Samostalog sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, rekla je da su, od kada je formirana Stambena zadruga Zdravstvo, izgrađeni stanovi za zaposlene u Tivtu, Podgorici, Nikšiću.

“Stambena zadruga je do sada napravila 322 stana. Trudili smo se da, po rang listama, koje zdravstvene ustanove prave, budu svi zadovoljni. Kada smo prije godinu pošli kod gradonačelnika Nikšića, on je rekao-idemo dalje. I evo nam stanova, evo mladih ljudi koji su dobili ključeve i koji će kroz život dalje gaziti mnogo sigurnije“, smatra Krivokapić.

Ona je rekla da su sljedeće aktivnosti planirane u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima.

“Razgovarali smo sa gradonačelnicima, koji su takođe motivisani da pomognu zaposlenima u zdravstvenom sistemu. Ostalo nam je primorje i tu ćemo raditi zajedno sa Vladom i resornim ministarstvom, koji uvijek imaju razumijevanja“, kazala je Krivokapić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *