Zarubica: Dostojanstveni rad mora biti u centru vladinih aktivnosti

Ove godine se obilježava 13. po redu Svjetski dan dostojanstvenog rada (#wddw20) 7.oktobra. Dostojanstveni rad mora biti u centru vladinih aktivnosti na vraćanju ekonomskog rasta i izgradnje nove globalne ekonomije koja stavlja ljude na prvo mjesto, kazao je generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore SSCG Duško Zarubica.

On je istakao da su efekti pandemije na zdravlje, zaposlenje, prihode i rodnu ravnopravnost sve nepovoljniji, jer je ekonomska situacija u svijetu, ali i kod nas, ukazivala na veliki disbalans.

– Ne možemo a da ne navedemo da je postojeći model globalizacije pojačao nekednakost i osjećaj nesigurnosti kod radnika. Na globalnom nivou u toku je inicijativa MKS za novi Socijalni ugovor koji treba da utre put oporavku od posljedica pandemije Kovid 19 kao i da izgradi ekonomiju na zajedničkom prosperitetu i održivosti. Ove godine, zbog pandemije nijesu moguća fizička okupljanja kako bi se obilježio ovaj dan, ali uprkos tome sindikati imaju intenzivnu komunikaciju putem video sastanaka i sličnih virtuelnih događaja. Naravno ovaj vid komunikacije ne može upotpunosti zamjeniti fizičke sastanke, ali u ovom vremenu je više nego dobrodošao – rekao je Zarubica.

Ono što više brine sindikate je primjena informacionih tehnilogija kada je u pitanju rad od kuće. Zarubica kaže da u SSCG-u razumiju da je on neophodan ili čak poželjan u vanrednim okolnostima, kao što je ova ukoliko nije moguće prilagoditi radni prostor u novonastaloj situaciji, ali napominje da  iskustva iz svijeta govore da će se posljedice takvog načina organizacije posla, ukoliko se omasovi i precizno ne uredi, tek poznati u narednom periodu.

– Čovjek je prije svega socijalno biće. S druge strane imamo primjere nepoštovanja radnog vremena, upotrebu tehnologija koje zadiru u privatnost, da ne govorim o radnicima koji nemaju ni adekvatne stambene prostore, i još treba da ih pretvore u kancelarije. Mnoge procjene govore da bi taj trend, ukoliko se omasovi, mogao da ima negativne ekonomske efekte za lokalne zajednice – dodao je on.

Prema njegovim riječima, insistiranje na oprezu i zdravstvenoj zaštiti je jedna dimenzija, ali potencijalno povećanje profita uštedom na radnom prostoru je nešto drugo.

– Svakako, svi moramo pronaći način kako da organizujemo posao u ovim okolnostima. S tim u vezi Savez sindikata Crne Gore u saradnji sa švedskim sindikatima UtoU i posredstvom regionalne kancelarije MKS iz Sarajeva počinje sa realizacijom Projekta koji se odnosi na bazičnu edukaciju našeg članstva po pitanju sprovođenja mjera zaštite na radnom mjestu i preporukama za bezbjednu organizaciju posla tokom pandemije. Ne smijemo zaboraviti da radna mjesta nose različite rizike kada je u pitanju Kovid 19, i da to treba urediti kroz odgovarajuće akte – poručio je Zarubica.

Izvro: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *