Socijalni dijalog kroz prizmu Covid 19

U Strugi je od 16. do 18. juna 2022. godine, u organizaciji Evropskog komiteta za zaštitu radničkih prava (EZA), održan seminar o socijalnom dijalogu kroz prizmu Covid 19 i uticaju rusko-ukrajinskog rata na životni standard građana Zapadnog Balkana i Evrope. Seminaru su prisustvovali predstavnici sindikalnih organizacija iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Bugarske, Crne Gore i Turske. Učesnike ovog skupa, preko video bima, pozdravio je Veselin Mitov, potpredsjednik  EZA.

Ocijenjeno je da je veoma teška ekonomska situacija uzrokovala pad standarda građana te izuzetno veliki rast cijena  osnovnih životnih namirnica, energenata i ostalih roba.

Učesnici smatraju da je od izuzetnog značaja ulazak ovih zemalja u EU čime bi bio, kako je rečeno,  obezbjeđen demokratski standard, a time i mnogo bolji život. Konstatovano je da smo sada članice EU imali bi  20 puta veću pomoć od Evropske unije po stanovniku, o čemu govori primjer susjedne Hrvatske. Sindikati u ovoj situaciji ukazuju na probleme i zahtijevaju više brige za bolji život građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *