SSCG: Prioritet donosilaca odluka da bude okrenut ekonomiji, rastu proizvodnje, boljim uslovima rada, većoj zaposlenosti, većem dostojanstvu rada i zaštiti standarda

Stanovnici Crne Gore će se od 19. juna 2022. suočiti sa još jednim cjenovnim udarom – gorivo će rekordno poskupiti. Najviše će porasti cijene eurodizela i lož ulja – po 20 centi, pa će ovi energenti koštati 1,78 odnosno 1,99 centi. Nova cijena eurosupera 95 biće viša osam centi, a eurosupera 98, devet centi, javljaju iz naftnih peduzeća.

Nove cijene obračunate su sa smanjenim akcizama, koje su nadležne državne institucje snizile za 50 odsto, što je maksimalna zakonska mogućnost. Koliko će poskupljenje energenata usloviti novi rast cijena mnogobrojnih artikala i drugih roba, za sada se ne zna, ali je izvjesno da će ovo biti okidač za njihov budući rast. To, naravno, opet, znači ogroman pad standarda građana, a veliko je pitanje kako će se stanovnici izboriti sa novim cijenovnim šokom tim prije što je inflacija odavno poništila povećane zarade.

Podsjetimo da je Skupština Crne Gore nedavno ukinula PDV na hljeb pa mu je cijena niža za pet centi, a ova osnovna životna namirnica od početka godine poskupila je 30 odsto pa je vekna koštala 80 centi. Ukinute su i akcize na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića domaćih proizvođača.

Nadležne institucije su na ovaj način reagovale na svakodnevna poskupljenja jer je cijena goriva veća 43 odsto, brašna i hljeba 36 odsto, povrća je 30 odsto, mliječnih proizvoda 20 odsto.

SSCG podržava sve mjere kojima se stvara povoljniji radni ambijent, bolja egzistencija, veći standard, ali ukazuje na činjenicu da, ipak, nije dovoljno učinjeno da se zaustavi inflacija i zaštiti standard radnika. Zato sindikat apeluje da ubuduće prioritet donosilaca odluka bude okrenut ekonomiji, rastu proizvodnje, boljim uslovima rada, većoj zaposlenosti, većem dostojanstvu rada i zaštiti  standarda.  SSCG predlaže da se ograniči rast cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, da se formiraju robne rezerve radi sigurnosti u snabdijevanju, riječju, da se ne dozvoli da radnici budu dovedeni na rub egzistencije.

Podsjetićemo da je Crna Gora od aprila 2022. godine ušla u zonu dvocifrene ili galopirajuće inflacije, kada su cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju bile u prosjeku više za 11,2 odsto u odnosu na april 2021. godine. Trend povećanja cijena nastavljen je i u maju, a prosječna godišnja stopa inflacije za prvih pet mjeseci 2022. godine iznosi devet odsto što je najveća godišnja inflacija u posljednjih 15 godina.

Zabrinjava činjenica da se inflacija u Crnog Gori veća nego u Eurozoni što do sada, najčešće, nije bio slučaj. Prema posljednim zvaničnim podacima, cijene su kod nas u prosjeku više za  11,7 odsto u maju 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok su u istom periodu u Eurozoni povećane u prosjeku za 8,1 odsto.

Dakle, inflacija kod nas nije samo “uvezena” kako se to najčešće objašnjava, odnosno nije samo proizvod pandemije i rata u Ukrajini, već je i internog karaktera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *