ITF se obratio Abazoviću – ko blokira pregovore o Kolektivnom ugovoru za pomorce?

Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) apeluje na Vladu Crne Gore da usvoji bez odlaganja  neophodne mjere koje će dovesti do početka pregovora i zaključenja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce. Članica ITF-a, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (SSRPBT CG), pokrenuo je postupak kolektivnog pregovaranja sa Unijom poslodavaca Crne Gore za Nacionalni kolektivni ugovor Crne Gore za pomorce koji utvrđuje minimalne uslove rada i života na brodu koji važe za pomorce koji služe na brodovima crnogorske državne pripadnosti.

Zakon o radu Crne Gore zahtjeva tripartitne pregovore u kojima je Vlada Crne Gore jedna od ugovornih strana za zaključivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce.

 Kako je u proteklom periodu Sindikat naišao na otpor od strane Ministarstva kapitalnih investicija, ITF se obratila pismom predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću  i Ministru kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore Ervinu Ibrahimoviću.

Ispred Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), demokratske globalne sindikalne federacije sa 670 udruženih sindikata u 150 zemalja i koja predstavlja 18 miliona radnika širom svijeta pismom se obratila pomorski koordinator Jacqueline Smith

-Obavješteni smo od strane predsednika SSRPBT CG  Agima Mile da je održan  sastanak 9. maja 2022. godine na kojem je gđa Tanja Janović, direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija, izjavila da ne postoje uslovi za otpočinjanje pregovora o Nacionalnom kolektivnom ugovoru za pomorce.  Nakon toga predstavnik Ministarstva za kapitalne investicije je ponovio razloge zbog kojih smatraju da pregovori ne mogu da počnu, navodi se u pismu i dodaje: „Mila je u odgovoru  obrazložio zašto je stav Ministarstva za kapitalne investicije neodrživ. Međutim, ministarstvo kapitalnih investicija uporno odbija da dalje komentariše stav Ministarstva, tvrdnje SSRPBT CG i predlog SSRPBT CG za otpočinjanje pregovora“.

-Nakon brižljive analize izveštaja dobijenog od SSRPBT CG, ITF nalazi da su pregovori u vezi Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce neopravdano blokirani, te da navedeni razlozi (slični razlozima navedenim u prethodnim pitanjima) nisu u vezi sa pitanjima koja su predmet Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce. Predsednik SSRPBT CG je, zapravo, dao jasne i valjane razloge za početak pregovora. Imajući u vidu da Crna Gora ima dugu pomorsku tradiciju, ITF je šokiran beskompromisnim stavom direktorice Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija, navodi se u pismu ITF-a koje je dostavljeno i medijima.

Kolektivno pregovaranje je pravo predviđeno Konvencijom Međunarodne organizacije rada br. 98 o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, koju je Crna Gora ratifikovala 3. juna 2006. godine. Stoga je uslov crnogorskog zakona da se dozvoli kolektivno pregovaranje.

-Kada direktorica u Ministarstvu koje predstavlja Vladu Crne Gore odbije da ispuni propisane obaveze u vezi kolektivnog pregovaranja, Vlada Crne Gore čini nepoštenu praksu iz oblasti rada koja je potpuno neprihvatljiva. Ovakvo ponašanje utiče na međunarodni ugled Crne Gore, kao i na odnose između crnogorskih brodara i zakupaca njihovih brodova. ITF je usvojio politiku shodno kojoj brodovi nacionalne državne pripadnosti moraju imati posadu nacionalnih pomoraca koji su pokriveni nacionalnim kolektivnim ugovorom o kojem pregovaraju nacionalni sindikati. U ovom slučaju, nacionalni sindikat je SSRPBT CG, pojasnili su iz ITF-a.

ITF apeluje na Vladu Crne Gore da postupi sa oprezom po ovom pitanju i usvoji, bez odlaganja, neophodne mjere koje će dovesti do početka pregovora i zaključenja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce. U pismu se takođe navodi da,  ITF daje punu podršku SSRPBT CG u njihovom nastojanju da potpišu Nacionalni kolektivni ugovor za pomorce i nastaviće da pažljivo prati tok postupka, u nadi da će Vlada Crne Gore preduzeti odgovarajuće mere i radnje u skladu sa tim.

Izvor: primorski.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *