Stvoreni uslovi za povećanje zarada

Izvršni odbor Sindikata uprave Crne Gore podržava sve napore koje ulažu granski sindikati i Vlada Crne Gore, a posebno resorni ministar finansija Aleksandar Damjanović u cilju povećana zarada zaposlenih. Načelno je dogovoreno da se nakon što su plate povećane prosvjeti, policiji… poveća i javnoj upravi.

Predsjednik SUCG Ranko Božović izvijestio je članove odbora da su usvojene izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se koeficijenti grupe D Zakona regulišu kroz Granski kolektivni ugovor za upravu i pravosuđe. Ovim trenutkom i formalno su postignuti uslovi kako bi se u najskorijem vremenu postigla saglasnost o visini koeficijenata, odnosno o uvećanju zarada. Postignuta je saglasnost o mnogobrojnim i veoma bitnim poboljšanjima u odnosu na postojeću, aktivnu verziju.

Od 2016. godine ne računajući program Evropa sad koja je donijela niz nelogičnosti,  sektoru javne uprave nije uvećana zarada, dok je drugim djelatnostima uvećavana nekoliko puta. Potrebno je da visina zarada u budućnosti izjednači sa svima ostalim stručnim spremama iz na primjer prosvjete i zdravstva, jer se i bez državne i lokalne uprave ne može funkcionisati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *