Sindikat UP sa Adžićem: Januarska plata sa novim uvećanim koeficijentima

Na inicijativu Sindikata Uprave policije održan je radni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslov Filipom Adžićem. Povod za organizaciju sastanka bio je, kako navode, širenje raznih dezinformacija u javnost vezano za dugo očekivano povećanje zarada policijskih službenika i obračun za mjesec Januar 2023.godine.

Kako se ističe, januarska plata će se obračunati sa novim uvećanim koeficijentima 20 odsto, na koju će se uvrstiti i uvećenje po Odluci u visini 10 odsto.

– Adžić je u uvodnom izlaganju ukratko upoznao prisutne sa dosadašnjim rezultatima MUP-a vezano za povećanja zarada zaposlenih, nabavke nove uniforme, službenih vozila i drugih rezultata postignutih u korist zaposlenih. Pored navedenog, prisutni su se saglasili da je vidan napredak na polju saradnje u dijelu rješavanja stambenih pitanja, gdje je MUP dao veliki doprinos obezbjeđenju podrške projektima stambene gradnje u kojima će značajan broj zaposlenih riješiti svoje stambeno pitanje. U tom pravcu predložene su smjernice kako i na koji način treba rješavati ovu problematiku. Prisutni su se složili da je zajednički rad Ministarstva unutrašnjih poslova i Sindikata Uprave policije doprinio da se koeficijenti policijskih službenika uvećaju za 20 odsto, što će se svakako odraziti na uvećanje ostalih dodatana na zaradu (prekovremeni rad, noćni, praznični sati i dr.) – navodi se u saopštenju.

Sindikat Uprave policije je, u pregovorima sa Ministarstvom finansija uspio da izpregovara dodatno uvećanje na zaradu kroz Odluku o dodatku na zaradu na određenim radnim mjestima koja se odnosi na policijske službenike, u iznosu od 20 odsto. 

– Kako je ova odluka usvojena od strane Vlade Crne Gore 30.12.2022.godine, odnosno poslije usvajanja Budžeta za 2023.godinu, neophodno je da se izvrši procjena uticaja na već usvojeno povećanje koeficijenata. Za sve to potrebno je sagledati uticaj januarske zarade na planirana sredstva za zarade zaposlenih u policiji kako bi se opredijelila dodatna sredstva za ovu namjenu. Januarska plata će se obračunati sa novim uvećanim koeficijentima 20 odsto, na koju će se uvrstiti i uvećenje po Odluci u visini 10 odsto.  Nakon diskusija prisutnih, zaključeno je da se u što kraćem roku organizuje sastanak sa ministrom Aleksandrom Damjanović kako bi se nedostajuća sredstva za isplatu po osnovu pomenute Odluke o dodatku na zaradu na određenim radnim mjestima obezbijedila za budžetsku godinu- navodi se u saopštenju Sindikata.

Takođe, donijet je zaključak da se u što kraćem vremenu uradi fiskalni uticaj Predloga Kolektivnog ugovora kako bi se isti dostavio Ministarstvu finansija na davanje mišljenja, da bi se isti potpisao tokom februara.

– Sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova bio je veoma konstruktivan a ovom prilikom ministar je izrazio spremnost da u saradnji sa Sindikatom Uprave policije rješava sve naslijedjene i nove probleme zaposlenih u MUP. Sindikat Uprave policije upoznao je ministra i ovom prilikom upoznaje članove Sindikata da ćemo i u narednom periodu, u zavisnosti od dinamike realizacije zaključaka, nastaviti sa sindikalnom borbom u cilju zaštite prava svojih članova- navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *