Izvještaj sa seminara ,,Zaštita i bezbjednost na radu”

Predstavnici GO Sindikata Uprave CG Ranko Božović, Srđan Veljović i Melina Vuković, kao i predstavnici sindikata uprava Republike Srbije, Bugarske i Makedonije, kao domaćini od 3. do 5. aprila ove godine u Skoplju Republika Makedonija, prisustvovali su seminaru na temu ,,Zaštita i bezbjednost na radu”.

Seminar je bio organizovan, u dvije faze:

– Upoznavanje sa stanjem i važećim propisima na ovu temu u državama učesnicama seminara.

Tokom izlaganja predstavnika sindikata. konstatovano je da je stanje u svim zemljama učesnicama seminara, kroz zakonsku regulativu uređeno, ali da se isto u praksi ne sprovodi u potpunosti.

– Smjernice za dalje aktivnosti sindikata uprava u narednom periodu.

Uzimajući u obzir izlaganja prisutnih učesnika seminara u prethodnoj fazi, nakon diskusija donešen je zajednički zaključak da Sindikati u svojim državama preduzmu potrebne sindikalne aktivnosti, tj izvrše pritisak na vlade zemalja, a sve u cilju unapređenja zaštite i bezbjednosti na radu u skladu sa zakonskim odredbama.Takođe je dogovoreno da se ova aktivnost nastavi na sljedećem seminaru na kojem ćemo imati više informacija i iskustva od predstavnika Sindikata uprave Bugarske, obzirom da je Bugarska članica EU.

Takođe jedna od tema seminara, bila je i sagledavanje mogućnosti pridruživanja Sindikata uprave Bugarske, već zaključenom sporazumu o regionalnoj saradnji između Sindikata uprave Republike Srpske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Cilj potpisivanja navedenog sporazuma sa Sindikatom uprave Bugarske jeste i otvaranje mogućnosti pristupa Evropskim sindikalnim fondovima radi lakšeg funkcionisanja sindikata na regionalnom nivou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *