Bez dogovora o povećanju plata u zdravstvu, moguć štrajk

Sindikati zdravstva nijesu uspjeli da dogovore povećanje zarada na sastanku u sa ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom i ministrom finansija Novicom Vukovićem. Ministar Šimun je rekao da bi sredstva za medicinski kadar bila obezbeđena i da je to prihvatljivo rješenje do novog zakona, na šta sindikalci ne pristaju. Kazali su da će razmotriti organizovanje štrajka od naredne sedmice.

Sindikati zdravstva još prije Nove godine najavili su mogućnost organizovanja protesta, ako sa Vladom ne potpišu novi granski kolektivni ugovor za zdravstvo, kojim bi bile povećane plate u prvom redu medicinskim sestrama i tehničarima.

Nakon razgovora sa ministrima gdje je rečeno da ima novca samo za medicinski kadar, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore i Sindikalne organizacije Kliničkog centra Crne Gore Nebojša Radonjić kazao je da je ovo prvo put da se u sistemu javnog zdravstva odvoji medicinski kadar od nemedicinskog.

“Naš stav sindikata i iz sindikata kolege Babovića je taj da se više medicinski i nemedicinski kadar ne odvaja po pitanju davanja. Naš stav je dosta tvrd, međutim, ja kao predsednik sindikata, kao i kolega Babović ne donosimo sami odluke. U sindikatu odluke donose organi, to su skupštine, izvršni odbori, glavni odbori i slično”, kazao je Radonjić.

Kazao je da će danas imati sjednicu sindikata i Skupštine na kojoj će iznijeti predloge koje su im dva ministarstva uputila.

“Zavisno od odluke koje će naša Skupština donijeti, mi ćemo dati odgovorni stav. Ako ne pitate za moj lični stav, rekao sam vam ga malo prije, jako teško će se desiti da neko ponovo pokuša da odvoji medicinski od nemedicinskog kadra”, kazao je on.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore hirurg Mihailo Babović kazao je da je osnovni parameter kojim se vode sindikati da zastupaju radnike od ljekara do baštovana.

“Znači, sindikat je radnička organizacija i to tako mora i ostati. Sve odluke, kao što je i kolega Radonjić rekao, donijećemo na našim organima. Mislim da smo sada bliži štrajku”, kazao je on.

Na pitanje novinara kada bi bio štrajk ukoliko se odluče za to, Babović kaže da će u ponedjeljak sindikalni organi donijeti određene zaključke nakon čega će obavijestiti javnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *