KUPUJTE DOMAĆE – SMANJIMO UVOZ

Sindikat poljoprivrede, prehrambene  i duvanske industrije Crne Gore  u okviru akcije ,,Kupujmo domaće“, pozvao je sve građane da kupuju crnogorske proizvode, kako bi se smanjila uvozna zavisnost.

Molim sve građane Crne Gore da u trgovinama prvo traže domaći proizvod, a ako on ne postoji onda neka izaberu ono što je za njih naprikladnije –  rekao je predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije u SSCG-u, Veljko Baošić.

On je naveo da su akciju pokrenuli jer je Crna Gora uvozno zavisna i ne želi, neće ili ne može da koristi resurse koje ima.

Za prvih 11 mjeseci prošle godine uvezli smo 345,6 miliona eura poljoprivrednih proizvoda. Od tog iznosa 255 miliona eura otpada na hranu odnosno prehrambene proizvode. Crna Gora je uvozno zavisna, a ima mogućnsoti da tu zavisnost smanji ili čak da postane izvoznik – kazao je Baošić.

Sindikat koji on zastupa kako tvrdi traži i zahtijeva da se kroz zakonska rješenja utvrde količine prehrambenih poljorivrednih proizvoda koje su potrebne tržištu i državi, kako bi se oni, ako postoje mogućnosti, proizveli u Crnoj Gori, ili u suprotnom uvezli.

Kroz zakonska rješenja treba zaštititi domaću proizvodnju, a ne da budemo preliberalni za uvoz svega i svačega – poručio je Baošić.

Veliki broj preduzeća iz oblasti poljoprivrede, kako tvrdi, uništen je raznim privatizacijama, među kojima su Ribarstvo Rijeka Crnojevića, Primorka Bar, Eko meduza Bijelo Polje, Krisma milk, Mljekara Zora, Nikpek Nikšić, Rada Bijelo Polje, Melgonija Bar, Duvanski kombinat Podgorica, Fabrika vode Bukovica, Solana ,,Bajo Sekulić“.

Tu su sve neki privatnici na tenderima kupovali tu imovinu i svi na ime te imovine pod nekim čudnim okolnostima dolazili do kreditnih sredstava, uzimali novac i nestajali tragom – tvrdi Baošić.

Kako je on naveo ,,nema logike da alkoholna pića kompanije ,,Plantaže“, budu skuplja u Podgorici nego na u Beogradu“.

U sektoru poljoprivrede veliki broj zaposlenih radi ,,na crno“,  i zbog toga sada njih oko 1.000 njih ne može da ode u penziju. U posljednjih dvije godine u poljoprivredi je ostalo bez posla između oko 1.200 zaposlenih – rekao je Boašić.

Kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, naveo je da ima i dobrih stvari.

Baošić je saopštio da će SSCG o stanju u sektoru poljoprivrede i akciji ,,Kupujmo domaće“ obavijestiti Uniju poslodavaca, Privrednu komoru  i resorno Ministarstvo, ali i da ne očekuju nikakav odgovor.

Baošić navodi da se u Crnoj Gori na godišnjem novou uveze 30 miliona eura vode, a izveze nepun milion eura.

U trgovina ima svih kisjelih voda osim ,,Rade“. Osnovni preduslov je da ja kao kupac, kada dođem u bilo koji megamarket, imam mogućnost da biram da li ću da uzmem domaće ili uvezeno – rekao je Baošić.

Kada je u pitanju voda tu je, kako je ocijenio, jak uvozni lobi koji guši domaću proizvodnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *