POTPISANA IZJAVA O OSUDI DISKRIMINACIJE NA RADNOM MJESTU

Predstavnici Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Unije poslodavaca Crne Gore, Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata potpisali su izjavu o osudi diskriminacije na radnom mjestu po svakom osnovu uključujući i seksualnu orjentaciju i rodni identitet.

Izjavu su potpisali u ime Vlade ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović, generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Kovačević je ocijenila da izjava, koja je definisana mjerom pet iz Akcionog plana za prošlu godinu za implementaciju Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba, još jedan dokaz da Vlada vodi računa o svim građanima, da poštuje i štiti ljudska prava, uključujući prava pripadnika LGBT zajednice.

 • Očuvanje ravnopravnosti na radnom mjestu garancija stabilnog društva.
  Zalagaćemo se da sva lica imaju ista prava, bez obzira na razlike. Osudom diskriminacije svih društvenih grupa štitimo ljudsko dostojanstvo, a razvijanjem politika i strategija promovišemo ravnopravnost i podržavamo jednako tretiranje svih stanovnika – kazala je Kovačević. Vlada teži, kako je dodala, kreiranju društva u kojem će svaka osoba ravnopravno sudjelovati u svakom segmentu društvenog života.
  Iako je primarni zadatak Unije poslodavaca zastupanje i zaštita poslodavaca ona je, kako je naglasila Vuksanović, dosadašnji rad s dužnom pažnjom posvetila promociji jednakosti i prevenciji diskriminacije na radu.
 • U prilog tome govore brojna dokumenta počev od etičkog kodeksa kojeg smo usvojili  još 2005. godine. On obavezuje članstvo Unije poslodavaca da obezbijedi radne uslove zaposlenima koji će im pružiti zadovoljstvo u radu, ali i isključiti svako vanpravno postupanje naročito ono koje podrazumijeva diskriminaciju i ne pripada korpusu poštovanja ljudskih i radnih prava – kazala je Vuksanović.
  Apelovala privrednim subjektima da uz poslovanje koje podrazumijeva poštovanje i zakonsku regulativu posebnu pažnju posvete kreiranju odgovornih politika i razvijanju sopstvenih modela dobre prakse upravljanje ljudskim resursima.
  Generalni sekretar SSCG Zarubica je istakao da je potpisivanje ovog dokumenta još jedan od dokaza da socijalni dijalog u Crnoj Gori ide uzlaznim putem.
 • Insistiraćemo da sve probleme prvenstveno rješavamo kroz socijalni dijalog na zadovoljstvo svih socijalnih partnera. Naravno da je diskriminacija na radnim mjestima i borba protiv te diskriminacije jedan od osnovnih zadataka svakog sindikata pa i Saveza sindikata – kazao je Zarubica. On je naglasio da su potpisivanjem ovog dokumenta od strane Unije poslodavaca i Vlade oni pokazali dobru volju za rješavanje ovih problema. Iz Unije slobodnih sindikata kao jednog od potpisnika ovog dokumenta Keković je istakao da oni imaju posebnu obavezu da u okviru svijeta rada posebno tretiraju ranjive grupe među kojima je i LGBT populacija.
 • Smatramo da nema nikakvog osnova da kad je u pitanju ta populacija  u odnosu na sve ostale ljude bude posebno diskriminisana. Govorimo o posebnom pravu, pravu na privatnost, na opredjeljenje i govorimo konačno o jednoj civilizacijskoj tekovini i o našoj obavzi na putu evropskih integracija te prema tome se mi u Uniji sindikata nadamo da ćemo ovim današnjim potpisom  dati doprinos razvoju i zaštiti prava i ostvariti naše ciljeve i težnje – kazao je Keković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *