ODRŽAN XVII KONGRES SSCG: ZARUBICA GENERALNI SEKRETAR

Na XVII Kongresu Saveza sindikata Crne Gore održanom danas za generalnog sekretara izabran je Duško Zarubica. Od 205 delegata koji su prisustvovali Kongresu glasalo je 180, dok je Zarubici povjerenje izglasalo njih 152.

Od održavanja prethodnog XVI Kongresa prošlo je nešto više od godinu dana, na kojem je sam Zarubica  tražio da se naredni Kongres održi najduže za dvije godine, a sve u cilju jačanja jedinstva i ugleda ove radničke organizacije. 

SSCG će i u budućem periodu nastaviti svoj reformski put pod okriljem novog, istinski reformskog rukovodstva, a sve u cilju zaštite i jačanja sindikalnog pokreta u Crnoj Gori.

– Podsjetiću da je nakon održanog Kongresa SSCG, od 18. decembra 2014. godine na kojem je izabrano novo rukovodstvo ove radničke organizacije te i sprovedenog sudskog postupka povodom pitanja legitimnosti novoizabranog rukovodstva, konačno došlo do rješavanja problema u SSCG. Od strane nadležnih organa nesporno je potvrđen izbor novoizabranog rukovodstva i 14. 05. 2015. godine upisan sam u Registar sindikalnih organizacija kao Generalni sekretar SSCG. No i pored toga bivše rukovodstvo, sa svojim saradnicima i nažalost i pojedinim sindikalnim kolegama, nije dozvoljavalo uzlazak u službene prostorije legalnom i legitimno izabranom rukovodstvu, kao i predsjednicima granskih sindikata, članicama Saveza sindikata, tako da se tek  20. jula 2015. godine zvanično pristupilo službenim prostorijama SSCG, a shodno presudi Upravnog suda – kazao je Zarubica u svom referatu.

On je istakao da je za nešto više od 9 mjeseci, od 30. 06. 2015.godine do 10. 04. 2015.godine, tj. od kada je deponovan moj potpis, ukupno sa računa SSCG isplaćeno 615.000,00 eura (od toga 230.000 eura zaostalih dugovanja).

– Kvalitet reformi kroz koje prolazimo treba da procjenjujemo na najjednostavniji način: koliko se radnih mjesta gubi, a koliko se dobija kroz investicije i pokretanje proizvodnje. Nažalost, poslednjih godina bilo je malo investicija, premalo je novih radnih mjesta, a izgubljeno je jako mnogo. Rad mora biti baziran prvenstveno na znanju u skladu sa trendovima koji se sami od sebe nameću. U dogovoru sa socijalnim partnerima, SSCG će se zalagati za povećanje broja zaposlenih, očuvanje radnih mjesta, povećanje životnog standarda zaposlenih, jer je to u interesu svih socijalnih partnera – kazao je Zarubica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *