Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, zajedno da podijelimo muku

Polazeći od činjenice da je u Crnoj Gori izuzetno težak materijalno – socijalni položaj zaposlenih i građana, ove godine Međunarodni praznik rada obilježavamo još uvijek u sjenci ekonomske krize koja je ostavila ogromne posledice na zaposlene i građane , ocijenio je Čedomir Bracanović predsjednik Samostalnog Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti.

Bracanović podsjeća da je nezaustavljiv process globalizacije zahvatio i Crnu Goru, donoseći pri tom brojne problem i nedoumice.

„Više od 90 % preduzeća je privatizovano a teret te privatizacije su podnijeli najviše radnici. Oni su svih ovih godina, uz ogromne posledice ekonomske krize, ostajali bez posla. Prisutna je kriza rada, kao i kriza morala. Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a i dalje je u velikom procentu prisutan “ rad na crno “ bez socijalnog i zdravstvanog osiguranja, bez povezanog radnog staža i  uz neredovnu isplatu zarda. Naglašavamo da radnici nijesu krivi za ovakvo stanje, nijesu ni roba, ni robovi kako ih želi napraviti jedan broj neodgovornih poslodavaca“, navodi Bracanović.

Kako kaže, ogromno raslojavanje na bogate i siromašne, bez obzira na rast ukupnih parametara cg ekonomije, dodatno će pojačati najnovija poskupljenja goriva.

Uz to, ističe posebno težak problem sa kojim se suočavaju zaposleni kod nas, jeste nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, koje je za zaposlene koji imaju čak i prosječnu zaradu nemoguće riješiti.

„Samostalni Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti  Crne Gore smatra da se  ovi problemi mogu ublažiti samo ukoliko podijelimo svi zajednički krizu i muku, ukoliko radimo i privređujemo u interesu svih a time i u interesu same države jer bez  proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka , niti puta u Evropu i svijet. Sada, više nego ikada moramo biti jedinstveni u Savezu sindikata, moramo braniti rad i radno mjesto, jer samo zadovoljan radnik je i slobodan čovjek. Moramo stvoriti ambijent u kojem će svakom građaninu naše države biti čast reći da je njen građanin, poželjno biti poslodavac a zadovoljstvo biti zaposleni“, navodi Baracnović.

Samostalni Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, kao ravnopravan partner u Socijalnom dijalogu sa Vladom CG i Unijom poslodavaca danas, provog maja traži:Bolji položaj novinara i njihovu veću zaštitu;Što hitnije potpisivanje GKU za ovu djelatnost;Veće sindikalne slobode i prava u ovoj oblasti;očuvanje postojećih radnih mjesta ;redovnu isplatu zarda;unapređenje i jačanje Socijalnog dijaloga;jačanje pravne države , kao i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative;veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet;vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu;veću uposlenost industrijskih kapaciteta , obima proizvodnje , povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

Iz tog Sindikata napominju da širom Evrope ide talas jačanja sindikata i vraćanje dostojannstva sindikalnom pokretu.

„Pravi sindikalizam tek dolazi, zato  Sindikat Energetike  preduzima energične korake u tom pravcu. Znamo da nam ništa neće biti poklonjeno, da se za svoja prava moramo sami boriti zato samo jedinstveni možemo biti uvaženi i poštovani kao ozbiljan Socijalni partner u državi. U tim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Na kraju ,  MI SINDIKALCI, ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe : solidarnost, humanost i socijalnu pravdu. Uz ovu poruku svim zaposlenim i građanima Crne Gore Samostalni Sindikat  informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti čestita “ 1 Maj “ Međunarodni praznik rada“, zaključuje Čedomir Bracanović, predjsednik.

Izvor: KODEX

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *