POLOŽAJ ZAPOSLENIH U UPRAVI POLICIJE POSTAJE SVE TEŽI I NEPOVOLJNIJI

Sindikat Uprave policije je dana 26.08.2016. godine  održao Vanrednu sjednicu  Glavnog odbora na kojoj je postignuto puno jedinstvo članova Glavnog odbora u odbrani naših prava i borbi za časti i ugled ove časne i dostojanstvene profesije koju obavljamo.

Sindikat još jednom ukazuje na izuzetno težak položaj zaposlenih u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova a koji svakog dana postaje teži i nepovoljniji. Pored veoma loše i teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo zajedno sa svojim porodicama, svjedoci smo svakodnevnih pritisaka koje svaki naš član trpi na radnom mjestu. Nedovoljno posvećen odnos Poslodavca, ali nažalost i države, ne ostavlja nam dovoljno prostora za reagovanje već nas primorava da, u cilju zaštite i opstanka svojih porodica, pribjegnemo svim zakonom dozvoljenim metodama, pa čak i onim najmanje popularnim a koje su postale svakodnevnica  kada je u pitanju pomoć i zaštita zaposlenih.

U trenucima kada sindikati policija iz okruženja svojim aktivnostima  i dijalogom sa poslodavcem stvaraju bolje uslove za rad i život policijskog službenika oslanjajući se na Kolektivni ugovor, akt kojim se bliže utvrđuju prava i obaveze zaposlenog, mi i dalje čekamo potipisivanje istog. Porazna je činjenica da u 21 vijeku, kada svaka policija u okruženju ima kolektivni ugovor, mi i dalje tražimo modalitet kako da se što prije potpiše. Nacrt teksta ugovora je upućen na relevantne adrese i čeka se usaglašavanje kod Ministrastva finansija. Prema ovom pitanju nadležne institucije u ovom trenutku imaju krajnje ambivalentan odnos. Apsolutna nezainteresovanost za rešavanje ovog važnog pitanja za sve zaposlene u Upravi policije i MUP-u ukazuje da nekome baš i odgovara ovakvo stanje kako zaposleni ne bi imali ni dio prava koja im pripadaju u uređenim sistemima, kao i da pojedinci žele da kontrolišu i usmjeravaju zaposlenog na način kako to njima najviše odgovara dajući zaposlenom to pravo na kašičici.

Nesporna je činjenica da smo, koliko-toliko uspjeli da povećamo naše lične dohodke. Sa punim pravom slobodno možemo reći da to nije dovoljno za naš poziv koji  obavljamo radeći najrizičnije i najstresnije bezbjednosne poslove. 

Suočeni sa raznim vidovima opstrukcija u radu ovog Sindikata u ovom trenutku, stiče se utisak da i menadžment MUP-a očigledno nema namjeru da za partnerski odnos što se manifestuje donošenjem veoma bitnih odluka koje direktno utiču na zaposlenog bez bez predhodne konsultacije i saglasnosti ovog Sindikata. Ovo predstavlja  veoma loš odnos prema sindikatu kao zaštitniku prava zaposlenih i socijalnom partneru svakog poslodavca. Zakon o radu je precizirao uslove između poslodavca i sindikata gdje se navodi da moraju nastupati sa istih, ravnopravnih pozicija koje se međusobno uvažavaju i poštuju, a u ovom trenutku slobodno možemo reći da kod nas toga nema

Poslednji u nizu udara na zaposlene je predlog MUP-a da se zaposlenima u Upravi policije smanje naknade za smrt člana porodice koje su do sada iznosile 6 neto zarada. Po pomenutom predlogu ta naknada bi ubuduće iznosila maksimalno 800 eura što znači tri puta manje nego što je do sada dobijao službenik u zvanju stariji policajac prve klase kojih je u Upravi policije brojčano najviše. Kako bi dočarali partnerski odnos Poslodavca prema Sindikatu, informišemo Vas da smo o istom saznali kada je ovakav predlog već dobio podrškuVlade. Pitamo se da li je to prava briga za zaposlene? 

Ono što djeluje nevjerovatno jeste prijetnja nedavno upućena zaposlenima a odnosi se na tužbene zahtjeve koje oni imaju prema poslodavcu na osnovu stečenih zarada. Naime, u tekstu jasno stoji kako će se svaka podnesena tužba od strane zaposlenog provjeriti u kriminalističkoj policiji, pa se stiče utisak da se zaposleni želi zastrašiti. Postavlja se pitanje da li to neko želi da kontroliše sudsku vlast koja je prema Ustavu ove zemlje nezavisna? Bilo kako bilo, povlačenja tužbi nema i neće ih ni biti dok god poslodavac ne bude redovno i pravedno zaposlenom isplaćivao svaki pošteno i teško zarađeni euro. U tome će svaki  naš član uvijek imati bezrezervnu podršku Sindikata. 

Kako se manifestuje naš partnerski odnos dovoljno govori činjenica da se u Kodeks policijske etike uvrstiti nova odredbama kojom se policijskom službeniku zabranjuje komentarisanje na društvenim mrežama, a što je svakom građaninu naše države to pravo zagarantovano Ustavom Crne Gore. 

Niko nas nije pitao niti konsultovao o tome a trebalo je, i moralo je. Valjda se policijskom službeniku neće uskratiti privatnost i sloboda govora jer je to pravo deklarativno dozvoljeno svim građanima. Neko želi da budemo građani drugog reda! Postavlja se pitanje kako i zašto? Želimo da ovo prokomentarišu zaštitnici ljudskih prava i sloboda i daju svoja mišljenja.

Takođe, konstatovano je da organi i tijela Sindikata Uprave policije funkcionišu u skladu sa Statutom Sindikata te da nema razloga da u predstojećem periodu koji je od velikog značaja za razvoj sindikalnih prava policije  i poboljšanje  materijalnog statusa ali i drugih srodnih prava tako i ne bude. Niko neće poremeti jedinstvo ovog Sindikata niti može optereti i dovesti u pitanje njegov rad, a Sindikat će i dalje raditi na pomoći svojim članovima pri čemu će pružiti svu pravnu i drugu pomoć.

Poštovana gospodo, policija nikad nije tražila puno. I kada su drugi štrajkovali, blokirali saobraćajnice, organizovali proteste mi smo ćutali i trpjeli. Nikada u svojoj istoriji Crnogorska policija ni protestovala ni štrajkovala. Očekivali smo da za uzvrat dobijemo makar poštovanje, na žalost nema ni toga. Ali možda je blizu i taj trenutak jer smo, zajedno sa našim porodicama, dovedeni do ruba egzistencije i nemamo puno toga da izgubimo. Ostalo nam je još jedino dostojanstvo. 

Nas ne zanimaju političke igre i ne želimo biti ničija moneta za potkusurivanje. Nećemo se svrstavati na ničiju stranu jer smo na pravoj strani, našoj jedinoj ispravnoj strani, na braniku naše države. Nećemo dozvoliti nikome da upravlja sa nama, da nam zabranjuje bilo kakav vid javnog oglašavanja zagarantovana Ustavom Crne Gore. Naš jedini izbor mogu biti samo pravda, profesionalizam, odgovornost, zaštita države i njenih građana, borba za povratak časti i ugleda ove časne i dostojanstvene profesije koju obavljamo..

Sindikat Uprave policije poziva sve nadležne da se konačno „dozovu pameti“ i daju svoj pun doprinos oporavku ovog društva.  

Vjerujemo da ovo društvo ima dovoljno razuma, da ne gazi po sebi ni ljudima oko sebe, već da uzorno i staloženo razmotri najbolje modele saradnje i poštovanja prava svojih zaposlenih, jednako uvjereni da ova profesija,  predstavlja jedno od najtežih zanimanja u savremenom svijetu koji teži da mu bezbjednost postene imperativ. 

 SINDIKAT UPRAVE POLICIJE CRNE GORE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *