PRAVNO NASILJE U OPŠTINI KOLAŠIN

Predsjednik sindikalne organizacije lokalne uprave Kolašin Darko Bulatović i predsjednik Sindikata Centra za kultura Vesko Rakočević posjetili su danas Savez sidnikata Crne Gore i u razgovoru sa generalnim sekretarom Duškom Zarubicom i koordinatorom pravnih kancelarija Goranom Ćulafićem poručili državnim organima da se što hitnije reaguje i da se poštuju zakoni države Crne Gore.

Oni su početkom ovog mjeseca dobili otkaz bez obrazloženja, ali će do pravosnažne presude obavljati funkciju predsjednika sindikalnih organizacija.

– Apelujemo na državu Crnu Goru da organi krenu da rade svoj posao od Upravne do Poreske inspekcije. Predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović ne poštuje odluke Upravnog suda. Ona postavlja ljude kojima je sistematizacijom ukinuto radno mjesto, a daje otkaz zaposlenima na tom radnom mjestu. Ne poštuje ni odluke Ombudsmana koji je ovoj lokalnoj upravi pronašao političku netrpeljevost i mržnju – poručuju predsjednici sindikata.

Ovih dana dobijena je presuda Upravnog suda za sve zaposlene organa lokalne uprave u kojima se žalba usvaja i konstatuje mnoge nepravilnosti u radu predsjednice opštine Kolašin Željke Vuksanović, a posebno u dijelu zapošljavanja.

Nalazom upravne inspekcije utvđeno je da određen broj mjesta koja su bila pokrivena u lokalnoj upravi nijesu zasnovale radni odnos na način kako to predviđa zakon o državnim službenicima i namještenicima odnosno da je radni odnos je zasnovan mimo zakona jer nije prethodno raspisan konkurs i oglas.

Koordinator pravnih kancelarija SSCG Goran Ćulafić je naglasio da će ova radnička asocijacija o svemu ovome obavijestiti Međunarodnu organizacju rada i dostaviti im klasičan primjer diskriminacije sindikalnih predstavnika.

– Tu je čista politika, netrpljevost i mržnja prema njenim neistomišljenicima. Ona uništava lokalnu upravu, grad sve – poručio je Bulatović.

Situacija u opštini Kolašin je izuzetno je teška. Radnicima se duguje tri zarade, a porezi i doprinosi nijesu uplaćivani za 2012, 2013 i 2014. i nije uplaćeno za jul, avgust i septembar ove godine.

– Čudi nas kako Poreska uprava objavljuje, a ne traže da se izvrši uplata poreza i dopinosa, a zaključuju se radne knjižice zaposlenih – kazao je Bulatović.

On naglašava da je predsjednica Vuksanović uništila i osiromašila veliki broj porodica u Kolašinu.

– Ona je sve što je mogla silom da otpušti otpuštila. Tu ima samohranih majki ima majki sa djecom sa posebnim potrebama. Ombudsman je našao diskriminaciju a ona i dalje otpušta radnike – kazao je Bulatović.

Problemi radnika lokalne uprave Kolašin nastaju dolaskom nove koalicione vlasti 2014. godine koju čine SDP SNP, DS a podržavaju ih iz DEMOS-a i demokrate.

Kako navodi Bulatović tada počinju problemi radnika.

– U toj vlasti mi godinu dana ne primamo platu. Poslije godinu dana neipslaćenih zarada ulazimo u štrajk koji traje 131 dan. Jedini zahtjev je bio isplata ličnih dohodataka  i sanacionim planom je predvidjela predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović kod Vlade isplatu plata svim radnicima, ali te plate nije ispaltila radnicima u štrajku i mi se pitamo gdje je taj novac. Poslije dobijanja kredita predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović isplaćuje zarade, jedino ne uplaćuje onima koji su bili u štrajku i od tada počinje njena politička netrpeljivost prema njima – kaže Bulatović.

Ukupno je 100 radnika od onih koji su bili u štrajku otpušteno. Samo mali broj zaposlenih koji je blizak partijama u koalicionoj vlasti nije štrajkovaoo.

Predsjednik Sindikata Centra za kultura Vesko Rakočević koji je takođe dobio otkaz se pita na šta je Vuksanović potrošila šest miliona kredita i koliko je para potrošila na sudske troškove i koliko će još, a šta je sa tim parama mogla da uradi za opštinu Kolašin.

U služi zaštite i spašavanje ostao je samo jedan zaposleni, sve je otpušteno, što je neshvatiljivo.

SSCG će u dalje preduzimati mjere i dalje aktivnosti do bržeg rješavanja.

– Apelujem da se po žalbama zaposlenih opštini Kolašin postupi što hitnije u skladu sa zakonima države Crne Gore – poručuje Ćulafić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *