Zaključen Granski kolektivni ugovor za energetiku

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), Sindikat energetike Crne Gore (SECG) i Nezavisni sindikat energetike Crne Gore (NSECG) zaključili su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za energetiku koji je usklađen sa Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

GKU su potpisali predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, predsjednik SECG Milorad Terzić i predsjednik NSECG Momir Mušikić.

Na događaju koji je tim povodom održan u prostorijama UPCG, potpisnici su istakli da se odredbe ovog kolektivnog ugovora primjenjuju na sve zaposlene i poslodavce u Crnoj Gori čija je djelatnost energetika u smislu Zakona, pri čemu će se pojedine odredbe detaljnije razraditi u kolektivnom ugovoru kod poslodavca, opštem aktu poslodavca i ugovoru o radu.

“Danas zaključen GKU utvrđuje elemente za zaradu, naknadu zarada i drugih primanja, naknade povećanih troškova zaposlenih, odgovornosti zaposlenih, zaštite na radu, otpremnine zaposlenih za čijim radom je prestala potreba, postupak izmjena i dopuna, međusobne odnose učesnika, kao i niz drugih pitanja koja su od značaja za sve zaposlene i poslodavce u Crnoj Gori koji obavljaju djelatnost u oblasti energetike.  Takođe, ovim GKU posebno je precizirana visina pripadajuće naknade zarade zaposlenog u slučaju zastoja u radu, odnosno prekida proizvodnog procesa do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog“, navodi se u saopštenju.

GKU za energetiku zaključen je na neodređeno vrijeme. Prema odredbama GKU, stručna tumačenja i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom daje Odbor za praćenje, primjenu i tumačenje ovog GKU. Odbor donosi Pravilnik o svom radu, a formira se na paritetnoj osnovi (po dva člana), uz mandat od četiri godine. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *