POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI IZMEĐU UZNRCG, SSCG I USSCG

U Crnoj Gori samo nešto višeod četiri procenta poslodavaca posjeduje Akt o procjeni rizika – bezbjednost i zravlje na radu, a koji po zakonu moraju svi da posjeduju – rečeno je na sastanku koji je organovalo Udruženje zaštite na radu Crne Gore. Situacija u oblasti zaštite na radu procijenjena je veoma zabrinjavajućom. 

Svrha sastanka je saradnja nevladinih organizacija, sindikalnih organizacija i medija u promovisanju zaštite i zdravlja na radu i poboljšanja uslova na radu. Potpisan je i memorandum saradnje između Udruženja zaštite na radu, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata Crne Gore čija je svrha izražavanje spremnosti za uspostavljanje međusobne saradnje i izajamne podrške između ovih organizacija. Zajednička saradnja odnosiće se na promovisanje zaštite i zdravlja na radu. 

Na sastanku je promovisan i pojekat Udruženja zaštite na radu – ,,Povećanje kapaciteta i jačanje uloge regionalnog civilnog društva u unapređenju uslova rada i dijaloga sa državnim institucijama“. Koordinatorka projekata Đina Janković ocijenila je da podaci što se tiče zaštite i zdravlja na radu nijesu nimalo sjajni. 

– Samo jedan podatak može reći sve, da samo nešto više od četiri procenta poslodavaca u Crnoj Gori posjeduje Akt o procjeni rizika koji po zakonu svi moraju da posjeduju. Stalo nam je da kroz istraživanja utvrdimo ne samo stanje zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori nego u regionu i da na osnovu toga napravimo jednu nacionalnu strategiju – kazala je Janković.

Situacija što se tiče zaštite na radu, su kaže, jako slične u svim zemljama regiona i u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Srbiji kao i u Sloveniji Hrvatskoj iako su one članice EU.

– Ipak je u pitanju javna svijest, mentalitet ljudi i trebaće dosta vremena da se to promijeni – kazala je Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *