VLADA PREDLAŽE PRIVREMENO ODLAGANJE PRIMJENE MJERE OBUSTAVE OBRAČUNA MINULOG RADA

Vlada Crne Gore predložiće tromjesečno odlaganje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu, koju sadrži Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu.

Ova odluka rezultat je jučerašnjih razgovora koje su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri finansija i rada i socijalnog staranja Darko Radunović i Kemal Purišić vodili sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata. Sa fiskalne strane ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije.

Do kraja marta – odnosno u razdoblju na koje se odnosi odlaganje primjene ove mjere – Vlada i socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nastaviće dijalog sa ciljem pronalaženja najprihvatljivijeg modela po sugestiji sindikalnih organizacija uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade.

Savez sindikata Crne Gore je bio izričit da se ne dozvoli umanjivanje stečenih prava zaposlenih, nepoštovanje i urušavanje socijalnog dijaloga i nepoštovanje sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera.

Insistirali su i da se u prvom kvartalu 2017. godine zajedno otpočnu aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se došlo do najadekvatnijih rješenja od obostranog interesa, jer su se odredbe ovog zakona u dobrom dijelu okazale, kroz praksu, kao neprimjenjiva i neodržive.

Izmjene i dopune i izrada svih zakonskih akata iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva rade biće ubuduće uz učešće socijanih partnera na čemu se i insistirali iz SSCG.

Ovo privremeno odlaganje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji još jedna je potvrda ispravnosti temeljnog opredjeljenja Vlade da izazove prevladava konstruktivnim pristupom i kompromisom u otvorenom i argumentovanom dijalogu sa socijalnim partnerima. Istovremeno to je dokaz besperspektivnosti protesta kao puta za rješavanje problema jer je upravo u danu u kojem se protestovalo dijalog doveo do rješenja. U Vladi su održana tri sastanka: jedan predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera KAP-a, i dva potpredsjednika Vlade i resornih ministara sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Na tim sastancima su u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i u partnerskom odnosu pronađena rješenja na zadovoljstvo zainteresovanih strana.

Vlada Crne Gore koristi i ovu priliku da još jednom pozove pojedine socijalne partnere, ali i političke subjekte, da neminovnu disciplinu u konsolidaciji javnih finansija, sa kojom se pored Crne Gore suočavaju brojne države svijeta, ne koriste u dnevnopolitičke i politikantske svrhe.       

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *