SOLIDARNOST – NAŠA SNAGA – NAŠA BUDUĆNOST

Prvi maj – radnički praznik, obilježavamo u uslovima: visoke stope nezaposlenosi; velikog broja socijalno ugroženih;   kršenja radnih i sindikalnih prava zaposlenih; neuplaćivanja doprinosa za obavezno socijalno  osiguranje od strane poslodavaca – i iz  tog razloga onemogućavanje potpunog  ostvarivanja  Ustavom i zakonom zagarantovanog prava, velikog broja zaposlenih, na liječenje i penzije; lošeg socijalnog dijaloga i mnogo toga ostalog što ima negativan predznak.

Osnovna prava iz radnog odnosa krše se veoma često, a gotovo da je to postalo pravilo kada su u pitanju  sektori trgovine i ugostiteljstva, gdje je pretežno  zaposlena ženska radna snaga, kao i u  sektoru građevinarsva.Tu je  u većini slučajeva zastupljen rad na određeno vrijeme ili rad  preko agencija za  za privremeno  ustupanje zaposlenih. Poslodavci ne poštuju radno vrijeme, pa zaposleni ostvaruju  veliki  broj prekovremenih sati, rade na dane državnih  i vjerskih praznika i obavljaju teške poslove, što im nije adekvatno plaćeno.

Zbog svega toga, nezadovoljni smo i zabrinuti za budućnost. Zalagaćemo se za razvoj  privrede i društva, zasnovane na  na dostojanstvenom  radu, odnosno radu koji podrazumijeva: zaradu od koje će se živjeti, a ne samo  preživljavati; brigu o zdravim i bezbjednim uslovima rada; redovne uplate poreza i doprinosa; te radu koji vodi  istinskom  ekonomskom i socijalnom razvoju.

Položaj zaposlenih  može se poboljšati kroz kreiranje odgovarajućih mjera ekonomske politike u narednom periodu, koje bi bile usmjerene na rast  proizvodnje. Tome bi doprinijelo i kreiranje adekvatne poreske politike, rast broja zaposlenih, obezbjeđivanje  prava na dostojanstven rad i potpisivanje  kolektivnih ugovora.

Aktivnim učešćem i uz argumentovani socijalni dijalog sa Vladom , Savez sindikata Crne Gore je uspio da sačuva minuli rad, odnosno njegovo obračunavanje  u punom iznosu.

Učešće Saveza sindikata u izradi Zakona o radu – radničkog Ustava, od izuzetnog je značaja, jer je  naše zalaganje  usmjereno na što bolji položaj i zaštitu zaposlenog.

Aktivnosti Saveza sindikata Crne Gore bile su i biće  usmjerene na unapređenje socijalnog dijaloga, unapređenje uloge  Saveza sindikata CG, kao jakog socijalnog partnera za zaštitu prava zaposlenih. Kruna socijalnog dijaloga, kao rezultat pregovora socijalnih partnera, svakako je Opšti kolektivni ugovor i njegovo ukidanje nećemo dozvoliti, ni po koju cijenu.

Budući period pokazaće  značaj i rezultate rada Saveza sindikata CG za sve zaposlene, jer  Sindikat je  društvena snaga, koja se jedina organizovano  može suprotstaviti  svim vidovima eksploatacije zaposlenih. Sindikat je danas potrebniji nego ikad u svojoj  dugoj istoriji. I ovog 1 Maja poručujemo da smo  spremni da se  da se borimo za prava radnika.

Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost.

Moramo biti glasni,  jasni i posvećeni u ostvarivanju onog što je interes  našeg članstva, interes  radnika i interes svih građana Crne Gore.

Članovima Saveza sindikata Crne Gore i svim zaposlenim čestitamo Prvi maj

SAVEZ SINDIKATA CRNE GORE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *