STRUKOVNI ODBOR VATROGASACA-SPASILACA CG PODRŽAVA ZAHTJEVE

Strukovni odbor vatrogasaca – spasilaca se od svog formiranja 2017. godine bori za poboljšanje radnih i materijalnih prava zaposlenih u djelatnosti koju predstavljamo i veoma je često naš trud urodio plodom. Posebno ističemo da su najbolji rezultati postignuti kada se ka rješavanju problema radilo u sadejstvu sa drugom sindikalnom grupacijom iz USSCG, ali to zajedništvo nije bilo na nivou koja bi trebalo da krase sindikate koji po opisu posla moraju biti solidarni.

Posebno ističemo naš normativni  doprinos kada se radilo na izradi Zakona o PIO, Zatim izmjenama Zakona o zaradama i uvećanju koeficijenta na 5.1,  kao i poslednjeg uspjeha omogućivanje odlaska u penziju vatrogasaca-spasilaca po povoljnim uslovima, do kraja ove godine.

Glavna problematika koja boli svakog vatrogasca-spasioca u ovom trenutku pa skoro hiperinflacije je veoma mala plata. Za doprinos koji dajemo kada smo najpotrebniji, kada nas i vlast i građani vole u sezoni požara, kao i trenutci veoma teških i po život opasnih situacija raznih vrsta spašavanja i intervencija, svi nam pjevaju hvalospjeve i obećavaju najbolje uslove. Lijepe riječi ograničenog su trajanja dok isti ne zamaknu iza krivine.

U svijetlu povećanja plata skoro svima u javnom sektoru, čak i nekoliko puta u poslednje vrijeme, kako i u ranijim zahtjevima prema relevantnim nivoima ponovo i ovog puta javno se obraćamo sa zahtjevom, „Povećajte nam plate da mogu porodice da nam prežive“.

Kako sindikalno djelovanje kao najubotije koplje ka postizanju uspjeha u raznim zahtjevima, bude jedan od naefektivnijih načina djelovanja prema postavljenim ciljevima, takođe i ovog puta mi ćemo se organizovati te preko relevantnih nivoa, odnosno ako treba i radikalnim načinima tražiti povećanje zarada za nas.

U svijetlu aktivnosti Granskog sindikata uprave i pravosuđa CG kojem mi pripadomo i gdje smo dio zahtjeva jednog od najvećih Sindikata u državi, očekujemo postizanje uspjeha u smislu poboljšanja materijalnog statusa vatrogasaca, a zajedno ćemo sa našim kolegama iz granskog sindikata biti dio planirane, kroz već donijete odluke, organizacije masovne radikalizacije. Naravno pod pretpostavkom ukoliko se ne izađe u susret između ostalog i ovim našim zahtjevima. Određeni pregovori sa nadležnima su već počeli.

Kako naše kolege iz sindikalne organizacije vatrogasaca koji pripadaju USSCG, organizuju protest dana 26. oktobra povodom identičnih zahtjeva kao što su naši, a nisu pokazali mrvu solidarnosti te pozvali našu takođe veoma brojnu sindikalnu grupaciju vatrogasaca da zajedno, složno i masovnije djelujemo, smatramo da nametanje nije dio naših ličnosti i načina ponašanja, te se nećemo nepozvani pojaviti na tom skupu u njihovoj organizaciji.

U konačnom podržavamo naše kolege i zajedničke zahtjeve i želimo im uspješan i masovno posjećen protest.

Sindikat uprave i pravosuđa CG

Strukovni odbor vatrogasaca spasilaca CG

Predsjednik

Pejović Ratko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *