Prvomajski proglas

Polazeći od činjenice da je u Crnoj Gori , izuzetno težak materijalno – socijalni položaj zaposlenih i građana , ove godine “1 Maj “- Međunarodni pznik rada , obilježavamo još uvijek u sjenci ekonomske krize , koja je ostavila ogromne posledice na zaposlene i građane .

Podsjećamo građane i zaposlene u Crnoj Gori da je nezaustavljiv process globalizacije zahvatijo i našu zemlju , donoseći pri tom brojne problem i nedoumice. Više od 90 % preduzeća je privatizovano , a teret te privatizacije su podnijeli najviše radnici. Oni su svih ovih godina , uz ogromne posledice ekonomske krize , ostajali bez posla . Prisutna je kriza rada , kao i kriza morala. Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a i dalje je u velikom procentu prisutan “ rad na crno “ bez socijalnog i zdravstvanog osiguranja, bez povezanog radnog staža i  uz neredovnu isplatu zarda. Naglašavamo da radnici nijesu krivi za ovakvo stanje , a nijesu ni roba , ni robovi kako ih želi napraviti jedan broj neodgovornih poslodavaca.

Ogromno raslojavanje , na bogate i siromašne u Crnoj Gori , bez obzira na rast ukupnih parametara naše ekonomije , dodatno će pojačati najnovija poskupljenja goriva. Posebno težak problem sa kojim se suočavaju zaposleni kod nas , jeste nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, koje je za zaposlene koji imaju čak i prosječnu zaradu nemoguće riješiti.

Samostalni Sindikat informatvne, grafičke i izdavačke djelatnosti  CG smatra da se  ovi problemi mogu ublažiti samo ukoliko podijelimo svi zajednički krizu i muku , ukoliko radimo i privređujemo u interesu svih , a time i u interesu same DRŽAVE, jer bez  proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka , niti puta u Evropu i Svijet.

Sada , više nego ikada moramo biti jedinstveni u Savezu sindikata , moramo braniti rad i radon mjesto , jer samo zadovoljan radnik je i Slobodan čovjek. Moramo stvoriti ambijent u kojem će svakom građaninu , naše države , biti čas reći da je njen građanin, poželjno biti poslodavac , a zadovoljstvo biti zaposleni.

Kao ravnopravan partner u Socijalnom dijalogu sa Vladom CG i Unijom poslodavaca ,  Samostalni Sindikat  informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti ovog  “ 1 Maj “-a TRAŽI:

  • Bolji položaj novinara i njihovu veću zaštitu;
  • Što hitnije potpisivanje GKU za ovu djelatnost;
  • Veće sindikalne slobode i prava u ovoj oblasti;
  • Očuvanje postojećih radnih mjesta ;
  • Redovnu isplatu zarda;
  • Unapređenje i jačanje Socijalnog dijaloga;
  • Jačanje pravne države , kao i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative;
  • Veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet;
  • Vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu;
  • Veću uposlenost industrijskih kapaciteta , obima proizvodnje , povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

Širom Evrope ide talas jačanja SINDIKATA i vraćanjeee dooostojjjannnstvvva sindikalnom pokretu . Pravi sindikalizam tek dolazi, zato  Sindikat Energetike  preduzima energične korake u tom pravcu. Znamo da nam ništa neće biti poklonjeno , da se za svoja prava moramo sami boriti , zato samo jedinstveni možemo biti uvaženi i poštovani , kao ozbiljan Socijalni partner u državi.

U tim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Na kraju ,  MI SINDIKALCI, ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe : solidarnost, humanist i socijalnu pravdu. Uz ovu poruku  svim zaposlenim i građanima Crne Gore  SAMOSTALNI SINDIKAT  informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti čestita “ 1 Maj “ Međunarodni praznik rada.

PREDSJEDNIK

Čedomir Bracanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *