BEŠIR KAJEVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SINDIKATA ENERGETIKE

Na konstituivnoj sjednica Glavnog odbora Sindikata energetike Crne Gore konstituisani su organi sidikata i novoizabrani predsjednik mr Bešir Kajević preuzeo je mandat i zvanično.

Sindikat energetike čine 11 Sindikalnih organizacija: SO CEDIS Podgorica, SO EPCG Nikšić, SO CGES Podgorica, SO Rudnik uglja Pljevlja, SO Jugopetrol Podgorica, SO Energogas, SO Meser, SO INA Kotor, SO Montenegrobonus Cetinje, SO Zetaenergy Danilovgrad, SO COTEE Podgorica.

Kajević koji je zapošljen u CEDIS-u i koji je ujedno i predsjednik Sindikalne organizacije CEDIS-a Podgorica očekuju pristupanje i nekih drugih Sindikalnih organizacije iz oblasti energetike.

– Sindikat energetike je krunski sindikat sa ciljem zaštite prava radnika iz oblasti Energetike, definisane Zakonom o energetici. Osnovni zadatak našeg je zaključivanje Granskog kolektivnog ugovora, kao i briga za njegovu primjenu i implementacija prilikom zaključivanja Kolektivnih ugovora kod poslodavaca iz oblasti energetike – kazao je Kajević.

Takođe Sindikat energetike Crne Gore, preko svojih predstavnika učestvuje u radnik grupama za izradu Zakonskih propisa, u vođenju Socijalnog dijaloga na nivou nadleznog Ministarstva, kao i u Socijalnom savjetu na nivou Crne Gore.

Kako je najavio Kajević pred Sindikatom energetike predstoji buran period, jer nakon donošenja novog Zakona o radu koji je u završnoj fazi pred usvajanje, očekuje se da će to biti u prvom kvartalu 2018 godine, nameće se obaveza zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora ,a zatim za nas posebno bitnog i od suštinske važnosti zaključivanje Granskog kolektivnog ugovora Energetike Crne Gore, uz borbu za eventualno unapređivanje a posebno da sačuvamo postojeća prava zaposlenih.

– Biće veoma teško jer je nažalost intencija Zakonskih propisa smanjenje prava zaposlenih ugledajući se na zakonodavstvo EU i ako smo mi decenijama za njima, ali kad su zarade u pitanju to trebamo sačekati, a kad je smanjenje prava zaposlenih to trebamo prihvatiti, što je apsurdno i nedopustivo za Sindikat i zaposlene – kazao je Kajević dodajući da će se Sindikat energetike zalagati i očekuje bolji i odgovorniji odnos poslodavaca prema zaposlenima jer su oni najveće blago, radeći odgovorne, složene i teške poslove iz djelatnosti energetike koja je od opšteg društvenog interesa za državu, pa i sledstveno tome ih treba nagraditi i platiti za svoj rad.

– Sindikat energetike je na raspolaganju za pomoć svojim članicama Sindikalnim organizacijama, kao i svakom članu ukoliko se za to ukaže potreba u dijelu posredovanja kod poslodavaca, Ministarstava i Vlade u dijelu svojih ovlašćenja utvrđenih pozitivnim zakonskim propisima, Statutom SSCG i Statutom Sindikata energetike, kao i Opštim i Granskim kolektivnim ugovorom energetike Crne Gore – poručio je Kajević.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *