ZARUBICA PROTIV NASILJA NA POSLU: ZAŠTITIMO ŽENE

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) uključio se akciji protiv nasilja i zlostavljanja žena na radnom mjestu.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica saopštio je da se ne može govoriti o dostojanstvenom radu, ako ima oblika nasilja na poslu te se stoga pridružio globalnoj akciji Međunarodne konfederacije sindikata pod “Podržite Konvenciju MOR-a – STOP Rodno zasnovanom nasilju na radu“.

“Dok se i žene i muškarci suočavaju sa nasiljem i zlostavljanjem u svijetu rada, nejednak status u društvu i na poslu često rezultiraju na način da su žene više izložene nasilju i maltretiranju”, naveo je Zarubica.

Ipak, kako dodaje, još uvijek ne postoji pravni instrument na međunarodnom nivou koji bi postavio neophodne standarde za preduzimanje konkretnijih poteza na eliminaciji nasilja.

“Zaposleni na slabo plaćenim, nesigurnim, neformalnim i neorganizovanim poslovima nalaze se u većem riziku da iskuse nasilje i zlostavljanje u svijetu rada, a u upravo žene čine većinu zaposlenih na takvim radnim mjestima”, kazao je Zarubica podjsjećajući da je suočavanje sa nasiljem i zlostavljanjem kroz međunarodne standarde jedan od ključnih ciljeva za postizanje dostojanstvenog rada za sve i rodne jednakosti na poslu. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *