SPROVESTI KAMPANJU ZA VEĆU UPOTREBU DOMAĆIH PROIZVODA

Vlada bi trebalo da sprovede kampanju za veće korišćenje nacionalnih proizvoda, s obzirom na to da se u supermarketima nalazi oko 90 odsto uvezenih, ocijenio je predstavnik Evropske federacije sindikata poljoprivrede, hrane i turizma (EFFAT), Arnd Spahn. 

„U supermarketima sam vidio 90 do 95 odsto uvezenih proizvoda, a oni proizvedeni u Crnoj Gori se izvoze u druge zemlje regiona, pakuju tamo i ponovo uvoze u državu. To je sramno“, rekao je Spahn na konferenciji za novinare u Savezu sindikata (SSCG).

 Spahn, koji je sekretar poljoprivrednog sektora u EFFAT-u, smatra da je supermarketima potrebna strategija za razvoj lokalne hrane.

„Ja sam internacinalista, ne nacionalista, ali je neshvatljivo da Crna Gora nije osjetila tradiciju svoje zemlje. Vrijeme je da Vlada preduzme mjere, da sprovede kampanju koja bi bila pod parolom Made in Montenegro, odnosno Napravljeno u Crnoj Gori“, rekao je Spahn.

On je ocijenio da izvoz čini zemlju bogatijom, a uvoz siromašnijom.

„Razgovarao sam sa poslodavcem koji je rekao da lokalno stanovništvo nije voljno da radi. To nije tačno, nijesu crnogorski radnici lijeni, već socijalni uslovi nijesu prihvatljivi. Vrijeme je da se ta situacija promijeni“, kazao je Spahn.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je zemlja sa jakim poljoprivrednim sektorom, koji pruža dosta mogućnosti. 

„Ova zemlja ima bogatu prirodu, angažovane ljude i nadam se da će Vlada znati da iskoristi te resurse“, dodao je Spahn.

On je rekao da se nada da će Vlada iskoristiti svaku priliku u turizmu i poljoprivredi, kao i ostalim ekonomskim sektorima da uposli ljude i da se koncentriše na razvoj države.

„Nadam se da će se razviti nova nacionalna kampanja sa kojom bi bili ponosni na Crnu Goru, da će se lobirati kod lokalnih, regionalnih i nacionalnih proizvođača da koriste što više nacionalne proizvode i resurse u cilju razvoja zemlje, koja je biser Evrope“, naveo je Spahn.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da je iskustvo Spahna dobrodošlo, jer EFFAT daje punu podršku, kako Sindikatu poljoprivrede, tako i SSCG u pregovorima sa sindikalnim asocijacijama Evrope i osobama koje su zadužene za pretpistupne pregovore Crne Gore sa EU.

„Došli smo do zaključka kako SSCG može pomoći u većoj konkurentnosti proizvoda na evropskom tržištu, što bi donijelo benefite i državi i poslodavcima, ali i zaposlenima u oblasti poljoprivede, što je naš krajnji cilj“, naveo je Zarubica.

On je rekao da je zahvalan Spahnu na iskrenom razgovoru, dobrim idejama i njegovoj ponudi da pomogne Sindikatu poljoprivrede i SSCG.

„Nijesmo u potpunosti zadovoljni mjestom i ulogom sindikata u socijalnom dijalogu, ali je i SSCG svojim aktivnostima u posljednje vrijeme počinje da bude sve više uvažen i da ima mjesto koje mu i pripada“, dodao je Zarubica.

On je kazao da nije dovoljno donijeti zakonske okvire, ni postati član EU, već su za SSCG bitni uslovi rada, socijalna politika i socijalno-materijalni položaj zaposlenih. 

Spahn je naveo da je razgovarao sa poslodavcem koji ima 20 zaposlenih, a vozi skupocjeni auto koji vrijedi koliko zarada tih radnika za jednu godinu. 

„Kako sa njim razgovarati u vezi sa socijalnim razvojem i balansom? Posao sindikata je da vrši pritisak da se napravi socijalni balans“, dodao je Spahn. 

On je rekao da se puno očekuje od ove Vlade. 

„Ne znam za rezultate izbora, ali predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, koji je najavio kandidaturu za predsjednika, dobro je poznat u Evropi i ima puno prijatelja. Tako imate i mnogo mogućnosti da imate veći pristup razvojnim programima“, rekao je Spahn.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, Veljko Baošić, kazao je da je korist od posjete Spahna višestruka.

„To će se ogledati koz dalje naše aktivnosti prema Evropskoj komisiji (EK) odnosno Odboru za poljoprivredu u EK“, dodao je Baošić.

Izvor: MINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *