ZARUBICA: RADIMO PROJEKTE ZA SMANJENJE NEZAPOSLENOSTI I BOLJA RADNA PRAVA

Nakon niza finansijskih problema koje je naslijedio sadašnji generalni sekratar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica naglasio je da je ova radnička asocijacija počela sa nizom aktivnosti za dobrobit radnika. Zarubica je za Radio Budva najavio niz aktivnosti koji su bitni za poboljšanje radnog statusa i smanjenja nezaposlenih u Crnoj Gori. 

– U skorijoj prošlosti SSCG je bio u problemima, imali smo pokušaje reforme, smjene rukovodstva, problem je bio finansijska situacija. To vrijeme je iza nas i bavimo se sada poboljšanjem položaja zaposlenih. Zaposleni u SSCG već godinu i po dana primaju redovne zarade – kazao je Zarubica za Radio Budva dodajući da  nijesu samo bili naslijedili neisplaćene zarade nego i pet ipo godina neplaćenih doprinosa. 

 – Od 15. juna 2015. godine od kada sam ušao u prostorije, platili smo skoro miliona eura za doprinose i druga dugovanja i mogu kazati da smo broj zaposlenih smanjili 54 na 35. Sve su to bili sporazumni raskidi radnog odnosa i svima su doprinosi plaćeni do zadnjeg dana – kazao je Zarubica.

 On navodi i to da su podmirili obaveze prema dobavljačima tako da sada nemaju račune starije od mjesec dana.

–  Od većih aktivnosti potpisali smo pismo namjera za projekat koji je težak oko 3,5 miliona od Evropske unije, gdje su nam pomogle kolege iz Italije. To je projekat koji će se baviti sindikalnim problemima zaposlenih. Radi se o  prepoznavanju i sređivanju baze podataka, potreba i potražnje radne snage i u kasnijoj fazi prekvalifikacije i dokvalifikacije potencijalnih zaposlenih koji će prepoznati radna mjesta. Po prvi put u Crnoj Gori zaposleni će dobiti sertifikat sa plavom tačkicom što znači da će se on priznavati u zemljama EU. Ne da bih ih izvezli nego naprotiv, da budemo konkuretni na evropskom tržištu kao i naši proizvodi – kazao je Zarubica.

Korist od ovoga, kako je dodao prije svega imaće radnici, a onda i poslodavaci kao naši socijalni partneri i čitavo društvo. 

– Realizovanjem ovog projekta značajno će se smanjiti siva ekonomija – poručio je Zarubica.

On je istakao da su aktivni i u pregovorima za povećanje minimalne zarade. 

– Formirana je komisija koja već radi i trebala bi ovih dana da bude završen posao. Uskoro će biti održana i sjednica Socijalnog savjeta gdje će se donijeti preporuka Vladi za povećanje minimalne zarade. Svi socijalni partneri su se složili da treba povećati minimalnu zaradu iz prostog razloga što je sadašnja na granici siromaštva – kazao je Zarubica.

Što se tiče imovine SSCG Zarubica navodi da je postojala zabilježba tereta u vezi zgrade u Podgorici od koje su se oslobodili i dobili više kvadrata nego što je bilo upisano. 

– Prostor koje je koristilo Sindikalno povjereništvu u Podgorici smo izdali Upravi za imovinu. Što se tiče prostora u Beogradu bila je pokrenuta tužba od strane Saveza sindikata Srbije zbog neizmirivanja obaveza koja je povučena. Izvršena je procjena i radi se na prodaji ili izdavanju gdje bi od tih sredsatva neki Dom sindikata, poslovni prostor, ugostiteljski objekat … i stvorili bi nešto što bi nam proizvodilo dobit za buduće generacije – poručio je Zarubica.

Što se tiče prostora u mjestu Muo u Kotoru i koji su dobili u zakup na 30 godina od opštine za edukacije i koji već dvije godine nije u funkciji sada se i taj problem rješava.

– Imamo dvije ponude. Urađen je elaborat i to će biti ugovor o poslovno tehničkoj saradnji gdje je SSCG osnivač.  Rješenje se očekuje uskoro na sjednici Skupštine SSCG gdje će jedan od  granskih sindikata uzeti za obavezu da izvrši rekonstrukciji po tom projektu i gdje će se vratiti namjeni – kazao je Zarubica. 

Međunarodna saradnja kako je naveo takođe je vraćena jer je u prethodnom perodu bila dovedena u pitanja.

– Prethodno rukovodstvo nije plaćalo članarinu tako da SSCG nije bio prisutno u međunarodnim asocijacijama. Platili smo 20.000 zaostalog duga i ponovo se vratili u sve ovropske organizacije – istakao je Zarubica. 

On je naveo veoma važnim i to da su odnosi sa drugom sindikalnom centralom Unijom sindikata mnogo bolji i da se sada zajedno bore za radnička prava. 

Sada su važne i aktivnosti na Zakonu o radu koje trenutno razmatra Evropska komisija. 

– Zakon je prošao radno zakonodavstvo i upućen je Evropskoj komisiji i kad se oni oglase ponovo će biti na Socijalnom savjetu i konačan tekst nadam se usaglašen od socijalnih partnera biće proslijeđen Vladi, a ona kao predlog proslijediti.

Izvor: Radio Budva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *