INFORMISANJE I KOMUNIKACIJA U SINDIKATIMA

U Sutomoru se od 23-25. maja održava međunarodna konferencija „Jezik solidarnosti i najbolji primjeri iz prakse informativnog rada sindikata“. 

Glavna tema Konferencije koja je danas otvorena odnosi se na razmjenu najboljih iskustava i primjera iz prakse u informativnom radu i komunikaciji sindikata i njihovih strukturnih organizacija iz različitih zemalja.

Na konferenciji učestvuju sindikati iz regiona Zapadnog Balkana, Rusije, Norveške, Njemačke, Finske, Bjelorusije, Azerbejdžana i Italije, kao i direktorica za komunikacije Globalne granske federacije IndustriAll, Petra Branmark.

Savez sindikata Crne Gore učestvuje i pruža tehničku i organizacionu podršku konferenciji. 

 Generalni sekretar ove radničke asocijacije Duško Zarubica je u ime SSCG danas potpisao memorandum saradnje sa Federacijom  sindikata Regiona Rostov i Međunarodnom asocijacijom Sindikata Tjumenske oblasti.

– Informisanje i komunikacija u sindikatima neodvijivi dio početaka sindikalnog pokreta, i u dobroj mjeri su zaslužni za širenje sindikalne ideje. Kada su konkretno sindikati u pitanju, stiče se utisak da ih je tehnološka revolucija zatekla uglavnom u inertnom stanju i u dobroj mjeri ravnodušnim prema novoj tehnologiji i njenim mogućnostima. 

Razlozi za takvu situaciju su različiti, a navešću samo neke. Počevši od nepovjerljivosti sindikata prema promjenama, koje poslednjih decenija često nijesu donosile boljitak kako za organizacije tako ni za one koje predstavljaju, zatim nedostatka inovativnosti, kao posledice dugotrajnog perioda djelovanja u sistemu centralizovane kontrole ekonomskih i socijalnih prilika, pa do, usuđujem se reći, određene prirode „zatvorenosti“ sindikata, koja nije bila toliko povezana sa odnosom prema članstvu i javnosti, koliko prema određenim strukturama politike i biznisa koje su često tražile način da u izvjesnoj mjeri zloupotrebe snagu sindikata u svoje političke ili poslovne ciljeve. 

Sa ove vremenske distance možemo vršiti  različite procjene, ali tu je i jedna bitna činjenica – jednostavno, član sindikata bio prosječno stariji od korisnika informacione tehnologije. Da li je tako i danas? Razlika se svakako smanjila, ali je još uvijek prisutna. 

Kao posledicu takvog stanja imamo nedovoljno izgrađen imidž sindikata u javnosti.  Šta moramo uraditi da je prevaziđemo? Svakako, naša orjentacija je u pravcu „podmlađivanja“ članstva, organizovanja mladih članova kroz savremene pristupe koje razumije mlada generacija. Nimalo jednostavan zadatak, a to pokazuju i generalni sindikalni trendovi u Evropi, gdje je takođe prisutan problem „starenja“ sindikata.

U Savezu sindikata smo prepoznali neophodnost uvođenja novih kanala komunikacije i informisanja.  Jednostavno, danas nijesmo samo u obavezi da plasiramo informacije bitne za naše postojeće i potencijalno članstvo, već i da preko medijskih i informacionih kanala kreiramo širi društveni uticaj i ujedno gradimo imidž savremene organizacije sposobne da odgovori izazovima vremena u kojem djeluje, a u današnjem svijetuje imidž je često u korelaciji sa povjerenjem – kazao je Zarubica na otvaranju. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *