KRIVOKAPIĆ: U PLANU PROGRAMI ZA DODATNE IZVORE FINANSIRANJA

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić, koja je odnedavno postala i prva žena predsjednica Skupštine Saveza sindikata Crne Gore u istoriji sindikalizma, poručila je u razgovoru za Pobjedu da će se boriti kako za prava žena, tako i rješavanje problema članstva.

Poručila je i da sindikalna borba predstavlja aktivnost svakog sindikalca pojedinačno, plus timski rad, jer sindikat ne čine pojedinci, nego on podrazumijeva masovnost.

Ističe da je u Sindikatu sve više mladih ljudi.

– Mladi prepoznaju rad SSCG i više od 50 odsto novoizabranih predsjednika granskih sindikata su mlađi ljudi – kazala je Krivokapić.

 Prava žena Odbor žena u ovoj radničkoj asocijaciji zamro je unazad godinu, tako da je prva stvar koju će Krivokapić inicirati konstituisanje ovog tijela.

– Osim toga radićemo na programima za druge izvore finansiranja osim članarine.

SSCG se više ne može finansirati samo iz članarine. Morate imati neke akcije koje će podrazumijevati da budete i menadžer u ovoj asocijaciji. Da stvarate neku dobit kaja bi se dijelila zaposlenima. Moraće ponovo da zaživi neki oblik fonda solidarnosti koji će podrazumijevati pomoć zdravstveno i siromašno ugroženima – kazala je Krivokapić.

Najavila je da će nastaviti borbu za donošenje svih akata na nacionalnom nivou u kojima će kao partner tripartitno učestvovati sindikat.

– Mi kao asocijacija koja ima članstvo i dokazan značaj na nacionalnom nivou bićemo jednako zastupljeni. Prioritet nam je i gradnja stanova kako preko Fonda, tako i preko drugih zadruga koje su formirane

u okviru ustanova kao što su prosvjeta, zdravstvo, pa i policija – kaže Krivokapić.

Ona smatra da SSCG mora biti prepoznat kao institucija koja je gigant u zemlji.

– Imali smo reprezentativnost sa više od 30.000 članova, vidim da se članstvo vraća. Kada imate problem sa poslodavcem tražite nekog kome ćete se obratiti i morate da imate instituciju sa besplatnom pravnom pomoći kako biste izašli na kraj sa problemom – navodi Krivokapić.

Članstvo se, naglašava naša sagovornica, ističe aktivnošću svakog pojedinca.

– Ako neko stekne povjerenje u vas i ako vas prepoznaje kao dobrog, kvalitetnog i požrtvovanog,kao nekog ko se bori za prava zaposlenih on će vam pristupiti jer u vama vidi valjanog i kvalitetnog partnera. Ukoliko ste, međutim, inertni i neprepoznati, onda će i članstvo da se osipa, neće vam vjerovati i pitaće se zašto plaćaju članarinu. Vi, u tom slučaju, ne zastupate više interese zaposlenih. Znači, aktivnost svakog pojedinačno, plus timski rad uslov su za masovnost – poručuje naša sagovornica.

Osnovni problem našeg društva je, kako kaže, u oslabljenoj privredi.

– Kada imate profitabilne firme, vi se odatle i dodatno finansirate. U našoj zemlji 650.000 stanovnika stvarno može da živi u izobilju. Turizam je važna grana, ali ne turizam koji će trajati mjesec i po nego cijele godine. Bez ekonomije i mini preduzeća ne možemo biti jaki. Fondovi EU daju mogućnosti za oživljavanje agrara, mini farmi… Vjerujem da će oživjeti naša ekonomija – ističe Krivokapić.

Naglašava da će se boriti da zastupljenost žena u rukovodećim strukturama bude veća.

– Savez sindikata se pridržava smjernica da 20 do 30 odsto žena bude raspoređeno u upravljačkim organima i da budu ravnopravne. Moramo se boriti protiv tradicionalizma koji postoji u našoj zemlji – kaže Krivokapić.

U Sindikatu zdravstva, na čijem je ona čelu, ravnopravnost drugim sferama to malo teže“. Krivokapić je 7. juna prošle godine ponovo izabrana za predsjednicu Sindikata zdravstva.

To je njen drugi mandat u kojem će, kako kaže, raditi na podmlađivanju članstva.

– Svako je zadužen da iz svoje zdravstvene organizacije dovede na sastanke nekog mladog kako bi učili. Sindikalizam je nešto što traži uključivanje svih. Podmladili smo članstvo za više od 60 odsto biranjem za mlađe ljude predsjednika sindikalnih organizacija zdravstvenih ustanova – kazala je Krivokapić.

Formirali su Odbor mladih, Odbor žena i Odbor za međunarodnu saradnju, a djeluju i na međunarodnoj sceni.

– Vratite se sindikatu. Zajednički možemo bolje – poručila je Krivokapić svim radnicima u našoj zemlji.

Što se tiče povećanja zarada u zdravstvu, Krivokapić ističe da su već počeli akciju. Dostavili su svoj prijedlog Ministarstvu zdravlja kako da se radi obračun zarada u narednom periodu.

– Dobili smo uvjeravanja da će to dobro izanalizirati. Na posljednjem sastanku, prije dva mjeseca, ministar nas je obavijestio da je Vlada donijela odluku da neće biti povećanja zarada u javnom sektoru zbog fiskalne konsolidacije. Moj odgovor je bio da mi nijesmo nikada ni povećavali zarade pridržavajući se zakona, mi smo na razne načine morali da se borimo – bilo putem štrajka, bilo putem protesta nezadovoljstva ili prekida rada u trajanju od pola sata, kada smo molili ljude da imaju razumijevanje za sektor zdravstva – kazala je Krivokapić.

Ona ističe da su zdravstveni radnici uvijek bili ti koji su bili poluga za socijalni mir, a da niko nije imao sluha za njihove potrebe.

– Zdravstveni radnici u Crnoj Gori imaju najmanja primanja od svih zemalja bivše Jugoslavije, izuzev Makedonije – ističe Krivokapić.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *