SINDIKAT UPRAVE POLICIJE FORMIRAO POSEBAN FOND ZA POMOĆ DJECI SA INVALIDITETOM

U okviru Sindikata Uprave policije prije godinu i po osnovan je Fond za pomoć djeci sa invaliditetom koji obezbjeđuje članovima pomoć i podršku u rješavanju stambenih, materijalnih i drugih problema.

Koordinatorka ovog Fonda Mirjana Dragutinović kazala je za Pobjedu da je on osnovan kao servis podrške kolegama i njihovoj djeci sa invaliditetom u oblasti zdravstvene zaštite, rehabilitacije, socijalnih usluga, obrazovanja, kako bi se njihova djeca lakše uključila u društvo i zajednicu.

– Cilj nam je da svakom od njih izađemo u susret po potrebi i kada se za to ukaže prilika – kazala je Dragutinović.

Ona ističe da Fond ima 38 članova, ali da taj broj još nije konačan.

 – Korisnik može biti službenik,odnosno član Sindikata koji ima dijete sa posebnim potrebama shodno rješenju o kategoriji i stepenu ometenosti djeteta izdatom od nadležnog organa. U relativno kratkom periodu od osnivanja, možemo se pohvaliti zaista dobrim rezultatima – kazala je Dragutinović.

Kako svaka porodica ima različit pristup djetetu sa poteškoćama u razvoju, te različite kapacitete prilagođavanja na aktuelnu situaciju, ona ističe da su stavili akcenat na rješavanje bitnih egzistencijalnih pitanja.

– Prioritet nam je da im obezbijedimo bolje uslove za život, najprije u rješavanju stambenog pitanja. Kako je u toku izgradnja stambenog objekta u Podgorici za službenike Uprave policije, Sindikat je za potrebe članova Fonda izdvojio tri stambene jedinice u Nikšiću. U dogovoru sa izvođačem sva tri stana će biti u potpunosti prilagođena potrebama budućih stanara od spratnosti, enterijera, prilaza zgradi, kao i parking mjesta – naglasila je Dragutinović.

Takođe su, kako je dodala, izdvojena sredstva za dodjelu šest stambenih kredita u iznosu od po 6.000 eura, a nova raspodjela očekuje se krajem godine.

– Svaka naredna raspodjela stanova i kreditnih sredstava biće prilika da članovi Fonda lakše ostvare svoja prava – dodala je naša sagovornica.

Ističe da svi korisnici Fonda imaju pravo na jednokratnu pomoć, kao i hitnu pomoć u slučaju liječenja van naših zdravstvenih institucija.

– Ova aktivnost sindikata nije od juče, pomagali smo uvijek kolege sa problemom. Međutim, kako ima skoro četrdesetak članova koji imaju djecu sa posebnim potrebama, odlučili smo se za aktivnije učešće i veću pomoć – objašnjava ona.

Dodaje i da dva korisnika Fonda koriste banjsko liječenje. U narednom periodu planiraju angažovanje stručnih osoba za rad sa djecom. 

– Potreban je čitav tim stručnjaka od fizijatra, fizioterapeuta, logopeta, defektologa, psihologa, pedijatra… Uz pomoć donatora nabavićemo pomagala, raditi na promovisanju prava te djece, pomoći oko inkluzivnog obrazovanja i zaposlenja. Imamo i uspješne studente među tom djecom – kazala je Dragutinović.

Članovi fonda kako je istakla imaju pravo i na jednokratnu pomoć od 300 eura godišnje.

– Kad postoji određena situacija, kada je hitnost u pitanju, ili treba da se putuje u inostranstvo tu je pomoć mnogo veća, uz, naravno, saglasnost Glavnog odbora – kazala je Dragutinović.

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević ističe da su za 12 godina od kako postoji ovaj sindikat djeca sa invaliditetom uvijek imala posebnu pažnju.

– Zdravstvenu uslugu rehabilitacije u Igalu i Meljinama. Evo godinu i po od kada je fond formiran iznenađen sam koliko je koleginica samoinicijativno uradila pozitivinih stvari a problem je što se kolege ustručavaju da javno iznesu da imaju taj problem. U narednom periodu ćemo im dati i više značaja nego do sada iako nijesu nikada bili zaboravljeni – kazao je Šuškavčević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *