SSCG I USSCG PREDLOŽILI ZAJEDNIČKI PREDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA PIO

Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata Crne Gore obavještavaju sindikalnu i širu javnost da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo na Javnu raspravu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

U pitanju su šesnaeste izmjene i dopune Zakona PIO tokom kojih su, počev od 2003. godine kada je donijet ,,reformski“ Zakon PIO, drastično pooštravani uslovi za sticanje prava na penziju i obarana visina penzije. Posljedice takve ,,reformske” politike izmjena penzionog sistema prijete da obesmisle postojanje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja koji bi za cilj morao imati da se licima koja steknu pravo na penziju omogući dostojanstven život u trećoj dobi, kada su ta lica oslonjena na svoju penziju kao najčešće jedini izvor egzistencije. 

Šesnaeste izmjene Zakona PIO predložene od strane Ministarstva u najvećem dijelu usmjerene su na dodatno pooštravanje uslova za sticanje penzije. Predstavnici dvije nacionalne sindikalne centrale koji su učestvovali u radu Radne grupe za izradu Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO izjasnili su se protiv predloženih rješenja, podnoseći istovremeno zajednički predlog izmjena i dopuna Zakona, koji nije prihvaćen od strane ostalih članova Radne grupe.  

Imajući u vidu da je u pitanju sistemski zakon od presudnog životnog značaja kako za aktuelne, tako i za buduće penzionere, naši sindikati će pokrenuti opsežnu kampanju kako bi izdejstvovali usvajanje izmjena i dopuna Zakona PIO koje su usaglasile i zajednički predložile dvije sindikalne centrale. Tim povodom, tokom naredne nedjelje biće organizovana press konferencija na kojoj ćemo predstaviti zajedničke predloge izmjena i dopuna Zakona PIO, kao i strategiju na realizaciji istih. Takođe, imajući u vidu da će i ovog puta, namjerno ili slučajno, Javna rasprava o jednom  od najvažnijih sistemskih zakona, biti organizovana tokom avgusta – mjeseca godišnjih odmora, a trajaće do 6. septembra, insistiraćemo na prolongiranju rokova za Javnu raspravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *