VIŠE OD TRI MILIONA EURA ISPLATILI KOLEGAMA KAO POMOĆ ZA KUPOVINU STANA

Jedan od „najjačih“ sindikata, posebno na polju finansija, u našoj zemlji je Sindikat uprave i policije, a tome u prilog, kako kaže predsjednik ove radničke asocijacije Mladen Šuškavčević govori i veliki broj riješenih stambenih problema zaposlenih, materijalna pomoć koju su izdvojili, krediti za zaposlene…

Šuškavčević kaže da je u toku gradnja zgrade u Podgorici sa 288 stanova, od kojih Sindikatu Uprave policije pripada 222, Sindikatu MUP-a 37, Sindikatu ANB-a 20 i Sindikatu Policijske akademije devet stambenih jedinica. Raspodjela je u toku, a vrijednost investicije je više od 11 miliona eura. Završetak gradnje je planiran za kraj 2019. godine. 

On dodaje da je u toku i realizacija projekta gradnje stambene zgrade u Nikšiću.

– Planirana je raspodjela 105 stanova za zaposlene u MUP-u, Upravi policije i ANB-u. U toku je i gradnja zgrade na Žabljaku sa 19 stanova – napominje Šuškavčević.

 Sindikat Uprave policije formiran je u novembru 2006, nakon što se Uprava policije odvojila od MUP-a i počela funkcionisati kao samostalan organ. Tada je ovaj Sindikat preuzeo obavezu rješavanja stambenih pitanja zaposlenih. Broje 4.196 članova, što čini 96 odsto zaposlenih u ovoj ustanovi.

– Napravili smo veliki uspjeh. Sindikat je u skoro svim opštinama stvarao mogućnost za rješavanje stambenih pitanja kupovinom stana po povoljnim uslovima i dodjelom kreditnih sredstava za adaptaciju stambenih jedinica. Na ovaj način Sindikat je do kraja 2014. godine omogućio da 336 službenika riješi stambeno pitanje kupovinom stana po povoljnim uslovima. Za učešće u kupovini stanova Sindikat je izdvojio više od tri miliona eura – istakao je Šuškavčević. 

Sindikat je u istom periodu, ističe naš sagovornik, dodjelom kreditnih sredstava uspio da riješi stambeno pitanje za 192 zaposlena. Za tu aktivnost izdvojeno je više od 1.150.000 eura.

– U posljednje vrijeme uspjeli smo da znatnom broju službenika Uprave policije riješimo stambeno pitanje na način što smo sopstvenim resursima pokrenuli gradnju više stambenih objekata. To smatram posebnim uspjehom jer se radi o veoma odgovornom i nimalo lakom poslu – kaže Šuškavčević. 

Sindikat je 2014. godine, podsjeća on, samostalno realizovao gradnju zgrade u Podgorici. 

– Tom prilikom je 84 službenika riješilo stambeno pitanje. Za ovaj projekat Sindikat je izdvojio više od 650.000 eura. U toku 2016. u opštini Tivat za 19 službenika obezbijedili smo kupovinu stana po povoljnim uslovima za što je izdvojeno 130.000 eura – objašnjava Šuškavčević. 

U toku je i gradnja zgrade u Budvi gdje su 102 stana, od kojih Sindikatu Uprave policije pripada 86, Sindikatu MUP-a devet i Sindikatu ANB-a sedam. Završetak radova je planiran krajem ove godine. Sindikat Uprave policije je za ovaj projekat izdvojio više od 650.000 eura.

– Prošle godine obezbijedili smo kreditna sredstva u iznosu od 370.000 eura i na taj način pomogli da 76 službenika riješi stambeno pitanje. U toku 2016. kreditno smo pomogli 40 službenika učesnika Vladinog projekta „Hiljadu plus“ sa po 6.000 eura, pa je u te svrhe obezbijeđeno 240.000 eura – ističe Šuškavčević.

U više opština postoje lokacije gdje bi Sindikat mogao graditi stambene objekte za zaposlene, a što će, kako kaže naš sagovornik, direktno zavisiti od podrške Vlade koja im je i obećana. Gradnja je planirana u opštinama Herceg Novi, Bar, Ulcinj, Danilovgrad, Cetinje, Pljevlja i Berane.

Sindikat je, kako ističe naš sagovornik, 2015. godine za 270 službenika koji su otišli u penziju bez otpremnina obezbijedio pomoć u visini uloženih sredstava u stambeni fond, pa je u te svrhe isplaćeno više od 230.000 eura.

– Rezultati koje je ovaj Sindikat postigao su dokaz da smo i u finansijskom i u organizacionom smislu, jedan od najjačih sindikata u našoj državi, a možemo slobodno reći i u okruženju kada su u pitanju policijski sindikati – kazao je Šuškavčević.

U ovom sindikatu suočavaju se i sa problemima čije rješavanje će biti u fokusu u narednom periodu.

– Jedan od problema jeste nepostojanje kolektivnog ugovora kao temeljnog akta kojim se generišu većina materijalnih i statusnih pitanja zaposlenih. Kao bitno smatramo i naše aktivno učešće u svim radnim grupama prilikom izrade svih zakona, uredbi, akata o sistematizaciji i drugih značajnih akata koji se tiču rada policijskih službenika. Nesporna je podrška našeg ministarstva u rješavanju svih nagomilanih problema i pitanja koja se tiču rada zaposlenih. Ali realizacija nekada ne zavisi samo od njih već su tu i druga ministarstva koja, slobodno mogu reći, nemaju sluha za rješavanje problema kada su u pitanju policijski službenici – kaže Šuškavčević.

On ukazuje i na problem, kako navodi, nedostatka povjerenja određenog dijela članstva u rad sindikata i realnih mogućnosti sindikalne organizacije na planu zaštite zaposlenih. 

– To je posljedica nedovoljne, odnosno pogrešne informisanosti članstva od pojedinaca radi rušenja našeg jedinstva. Ova „stvar“ egzistira radi ličnih interesa pojedinaca kojih je u prethodnom periodu bilo više. Sada je takvih pojedinaca sve manje ili skoro da ih nema, jer činimo sve da rad sindikata bude transparentan – tvrdi Šuškavčević.

Pred Sindikatom Uprave policije, kategoričan je on, je budućnost. 

– Imamo značajnu finansijsku i pregovaračku moć i samo jedinstveni možemo stići do željenog cilja. Nema mjesta podjelama jer one nikome nijesu dobro donijele – poručio je Šuškavčević.  

Lani isplaćeno 715.000 eura

Sindikat Uprave policije među prvima je, kaže Mladen Šuškavčević, na polju brige o zaposlenima i podrške u rješavanju njihovih materijalnih problema – dodjela novčane pomoći, pozajmica i drugih naknada koje se isplaćuju po raznim osnovama. 

– Primjera radi, prošle godine od ukupne godišnje članarine i povraćaja pozajmica (blizu 825.000 eura) za pomoć, pozajmice i ostale naknade isplaćeno je više od 715.000  što čini više od 85 odsto od ukupnog godišnjeg priliva. Ovo  je dokaz da se pažljivo vodi briga kako se troši novac od članarine – ističe Šuškavčević.

Boriće se za bolje uslove za odlazak u penziju

U izradi je novi Zakon o unutrašnjim poslovima koji, kako ističe Šuškavčević, neće olako pustiti da se usvoji, a da u njemu ne budu definisana prava koja se tiču beneficiranog radnog staža i posebnog uslova za odlazak u penziju. 

– Kada je riječ o uslovima za penzionisanje, aktivno učestvujemo u radnoj grupi koja je formirana na nivou Saveza sindikata u vezi izmjena pojedinih odredaba Prijedloga teksta zakona o PIO-u, a koje nimalo nijesu naklonjene policijskom službeniku – istakao je Šuškavčević. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *