Zdravlje i zaštita na radu

Uoči Sindikalnog regionalnog foruma posvećenog zdravlju i zaštiti na radu, koji će, u organicaciji Evropskog sindikalnog instituta, biti održan u Baru početkom oktobra ove godine, u Podgorici je 20. septembra 2022. održan sastanak sindikalnih predstavnika u cilju pripreme ovog značajnog skupa.

Cilj foruma je da se ojačaju sindikati u borbi za bolje radne uslove, zdravlje i zaštitu na radu i razmijene informacije i iskustva o sindikalnim aktivnostima u ZZNR iz perspektive susjednih zemalja koje su kandidati za članstvo u EU.  Razmjena informacija je u cilju hvatanja u koštac sa različitim inovativnim strategijama i praktičnim alatima koji će pomoći sindikatima da održe i povećaju uticaj na radnom mjestu. U isto vrijeme treba uzeti u obzir aspekt zajedništva i moguće sinergije. Na forumu će se govoriti i o unapređenju prevencije tj. procesu rada bez nesreća kao i o pitanjima psiho-socijalnog rizika i mobinga, stresa, rodne ravnopravnosti…

Na sastanku u Podgorici govoreno je o tome šta post-kovid svijet rada donosi u zaštiti i zdravlju na radu, ali i zaštiti radničkih prava odnosno sa kojim se novim rizicima radnici moraju suočiti. Bilo je riječi o tome da li se povećavaju nezgode i nesreće na radu, potom, budućnosti balkanske mreže u ovoj zaštiti i drugim važnim pitanjima.

Značajan doprinos radu skupa dao je Viktor Kempa, viši istraživač u Evropskom sindikalnom institutu i rukovodilac Odsjeka zaštite na radu. On je kazao da postoje različite evropske institucije tzv. tripartitna tijela u kojima su sve države članice Unije imaju svoje predstavnike radi zaštite sopstvenih interesa.

-Evropska federacija sindikata je 2015. godine odlučila da podrži Balkanski i Baltički region, iz različitih razloga, a mi smo se opredijelili da govorimo o sindikalnoj strategiji u regionu po pitanju poboljšanja zaštite i zdravlja na radu i to na način kako njome rukovodite i kako je organizujete, te kakva je prevencija, a to najviše zavisi od zemalja budućih članica Unije – rekao je Viktor Kempa.

Dodao je da je važno je za sindikate da znaju kako da evropsku legislativu implementiraju u domaće zakonodavstvo jer taj proces, često, nije na potrebnom nivou.

– Zalagaću se da i ubuduće postoje mreže za zaštitu na radu: Balkanska i Baltička, a za to su mi potrebni i argumenti sindikalaca-rekao je Kempa.

Smatra da su zdravlje i zaštita na radu mnogo komplikovani i sporiji procesi od npr. proizvodnje nekih odjevnih predmeta.

Predstavnici domaćih sindikata ukazali su na potrebu da je implementacijom Zakona o zaštiti i zdravlju na radu neophodno precizirati procjenu rizika na svakom radnom mjestu i pohvalili činjenicu što će prvi put poslodavac izdvajati sredstva za procjenu rizika. Optimistično se gleda i na osnivanje Instituta medicine rada kao i na mogućnost da ubuduće ne postoji zatvorena lista profesionalnih bolesti.

Saopšteno je da će u radu foruma u Baru učestvovati sindikalni predstavnici zemalja kandidata za članstvo u EU: Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, kao i predstavnici članica Unije: Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Grčka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *