TRIBINE U PLJEVLJIMA, BERANAMA, ROŽAJAMA I NA ŽABLJAKU PROTIV IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O PIO

Zajednička kampanja Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza Sindikata Crne Gore ”Za dostojanstveno treće doba” počela je tribinama u Pljevljima i Žabljaku. Na tribini u Domu vojske obje sindikalne organizacije su istakle da se oštro protive izmjenama i dopununama Zakona o Penzijsko invalidskom osiguranju.

Iz USSCG i SSCG podsjećaju da su ovo 16. izmjene i dopune Zakona o PIO tokom kojih su, počev od 2003. godine kada je donijet “reformski” Zakon PIO, drastično pooštravani uslovi za sticanje prava na penziju i obarana visina penzije.

“Posljedice takve “reformske” politike izmjena penzionog sistema prijete da obesmisle postojanje Fonda PIO koji bi za cilj morao imati da se licima koja steknu pravo na penziju omogući dostojanstven život u trećoj dobi, kada su ta lica oslonjena na svoju penziju kao najčešće jedini izvor egzistencije”, navedeno je u saopštenju. Iz sindikata su kazali da su se njihovi predstavnici u radnoj grupi za izradu nacrta izjasnili protiv predloženih rješenja, podnoseći istovremeno zajednički predlog izmjena i dopuna Zakona, koji nije prihvaćen.

Sindikati će, kako je najavljeno, pokrenuti opsežnu kampanju kako bi izdejstvovali usvajanje izmjena i dopuna Zakona PIO koje su usaglasile i zajednički predložile dvije sindikalne centrale.

Tribine u Pljevljima i Žabljaku spadaju u aktivnosti  i kampanje navedenih sindikalnih organizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *