Konferencija o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Save Sindikata Crne Gore organizovali su pres konferenciju povodom izmjena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je održana 14. juna 2019. godine, u multimedijalnoj sali Sportskog centra Univerziteta Crne Gore, sa početkom od 11 časova.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici dvije sindikalne centrale, ispred Unije Slobodnih sindikata bili su Srđa Keković, generalni sekretar i Zvonko Pavićević zamjenik sekretara, a ispred Saveza Sindikata Crne Gore bili su Duško Zarubica, generalni sekretar i Branko Plamenac, izvršni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore.

Prvo se prisutnima obratio Zarubica, koji je rekao da posle dužeg vremena ove dvije centrale su radile zajedno na izmjenama i dopunama zakona, a pri tom potpisan je i sporazum o radu, za koji smatra Zarubica da je budući podsticaj za dalji rad dviju centrala. Naglasio je, da posle dugih i teških pregovora, dvije sindikalne centrale su došle do određenih uspjeha na izmjeni nekih rješenja, što se tiče izmjena i dopuna dosadašnjeg zakona.

Nakon toga, Zarubica je govorio o izmjenama i dopunama, koje su predložili da se usvoje i da se nada da će ovaj zakon što prije doći na red u Skupštini, da bi što prije stupio na snagu.

Jedna od izmjena je da osiguranik stiče pravo na penziju kad navrši 66 godina života (muškarac) umjesto pređašnjih 67 godina života, odnosno 64 godine života (žene) i najmanje 15 godina staža osiguranja. Takođe, postoji mogućnost da osiguranik stekne pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života. Pravo na starosnu penziju u skladu sa stavom 3 ovog člana može se ostvariti do 31. decembra 2020. godine.

Nakon izlaganja Zarubice, Srđa Keković je takođe pričao o izmjenama i dopunama zakona, sa posebnim osvrtom na rudare i roditelje koji imaju djecu sa invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju.

Posle izlaganja, uslijedila su pitanja predstavnika medija i time je završena pres konferencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *