Sindikat i Vlada nastavljaju dijalog o svim pitanjima važnim za položaj zaposlenih u državnoj upravi

Delegacija Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore održala je sastanak sa Predsjednikom Vlade Crne Gore povodom najvažnih pitanja, odnosno problema koji dotiču članove iz djelatnosti našeg sindikata.

Od Predsjednika Vlade CG je traženo da se ispoštuje zahtjev Sindikata za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnim upravama i pravosuđu, na potpuno identičan način kao što se to planira sa zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu, te da ukoliko se ne ispoštuje zahtjev u pitanju će biti jedna velika diskriminacija 20 000 zaposlenih. Takođe je više puta od strane sindikata istaknuto veliko nezadovoljstvo radnika državne administarcije zbog veoma malih zarada u odnosu na kontinuirana povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i režija.

Od Premijera smo povodom ovog najvažnijeg zahtjeva dobili odgovor da u potpunosti razumije stavove sindikata i materijalni položaj zaposlenih, ali da zbog finansijskih ograničenja Vlade trenutno ne postoji mogućnost da se izađe u susret zahtjevu sindikata za povećanje zarada, te da će se u dogovorenim kontinuiranim razgovorima u budućnosti pokušati naći način za rješavanje ovog velikog problema.

Povodom ove situacije Premijera Markovića smo upoznali da ćemo kroz javnu formu i sindikalnu infrastrukturu upoznati naše članove o dobijenom odgovoru, a Sindikat uprave i pravosuđa CG će na svojim organima donijeti odluku o svojim daljim potezima i aktivnostima.

Pozitivne odgovore delegacija sindikata je dobila na temu Stambene zadruge, odnosno rješavanja stambene problematike za članove sindikata, gdje će Vlada sa pozicije poslodavca izaći u susret na isti način kao što je do sada izlazila u susret drugim granskim sindikatima.

Takođe je dogovoren način rješavanja jednog velikog dugoročnog problema, a to je usklađivanje, odnosno pregovaranje i potpisivanje izmjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa.

Na sastanku u Vladi je postignuta saglasnost prema načinu rješavanja velikih bezbjedonosnih problema koji se u poslednje vrijeme dešavaju prema zaposlenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kao i povodom problema nedefinisanih i problematičnih normi na kojima počiva funkcionisanje UIKS-a.

Na kraju je dogovoreno da se mora nastaviti intezivan i konstruktivan dijalog dvije strane, kako bi se u budućnosti preduprijedili problemi, odnosno lakše dolazilo do najboljih rješenja.

Delegacija Sindikata uprave i pravosuđa CG bila je u sastavu Nenad Rakočević predsjednik, Refadija Abdić sekretar sindikata, Predrag Spasojević član Glavnog odbora i Pavić Radović predsjednik Skupštine sindikata UIKS-a i član Skupštine Saveza Sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *