MARKOVIĆ: DIJALOG SOCIJALNIH PARTNERA SA VLADOM JEDAN OD NAJVEĆIH KVALITETA

Vlada je inicirala, među ostalim, promjenu radnog vremena i proglašavanje nedjelje neradnim danom, ukazavši na uvažavanje stavova socijalnih partnera – kazao je premijer Crne Gore Duško Marković na sjednici socijalnog savjeta.

Kako je istakao, Crna Gora ostaje uspješan primjer kvalitetnog socijalnog dijaloga, ne samo u okruženju već i šire i treba ga i dalje unapređivati sa ciljem prevladavanja izazova i produbljivanja razumijevanja i partnerstva među socijalnim partnerima.

Marković je kazao da je dijalog socijalnih partnera sa Vladom jedan od najvećih kvaliteta Vlade.

– O tome se nedovoljno govori. Ovaj dijalog daje priliku crnogorskom društvu, kao malom društvu, da može funkcionisati u razumijevanju, a kada funkcionišete u razumijevanju možete naći odgovore na sva pitanja. Ovaj dijalog sa socijalnim partnerima smatram krucijalno važnim i jednim od najvažnijih rezultata moje vlade – dodao je on.

 Predsjednik Socijalnog savjeta, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić naveo je da je Crna Gora ove godine započela drugu deceniju institucionalizovanog socijalnog dijaloga i da su u proteklom periodu Vlada i reprezentativni socijalni partneri gradili međusobno uvažavanje i povjerenje i nadograđivali socijalni dijalog.

– Nerijetko smo bili primjer pozitivne prakse za zemlje u okruženju – rekao je Purišić.

Socijalni savjet je juče razmotrio problematiku odlaska radno aktivnog stanovništva iz Crne Gore i posljedice odlaska po društvo.

Ocijenjeno je da je riječ o izazovu sa kojim se suočavaju mnoge države, ali i da mobilnost radne snage predstavlja civilizacijsko dostignuće i jednu od blagodeti otvorenog tržišta. U diskusiji je ukazano da se pored značajnog odlaska bilježi i povratak u Crnu Goru onih koji su ranije otišli.

Marković je ocijenio da jedan od strateških odgovora na izazov predstavljaju upravo politike Vlade zahvaljujući kojima je nezaposlenost smanjena sa 22,7 odsto marta 2017. na 14,3 odsto krajem septembra ove godine uz istovremeno povećanje radno aktivnog stanovništva za 8.800 lica i smanjenje neaktivnih lica za 7.700 uz naročito dobre podatke u najranjivijoj grupi – mladima.

Savjet je takođe zaključio da pristupi izradi analize o broju radno sposobnih ljudi koji su napustili Crnu Goru i o razlozima njihovog odlaska kako bi strategija odgovora na ovaj izazov bila efikasnija.

Na sjednici je ukazano da više ministarstava ne uključuju Socijalni savjet u proces pripreme zakona. Zaključeno je da prilikom izrade Programa rada Vlade Crne Gore za 2020. godinu radna verzija dokumenta bude dostavljena Socijalnom savjetu na izjašnjenje o zakonskim rješenjima za koja Socijalni savjet smatra da treba da dâ mišljenje prije utvrđivanja dokumenta na sjednici Vlade.

Marković je takođe informisao Savjet da će zatražiti od ministara aktivnije djelovanje prema socijalnim partnerima i učestvovanje u radu Savjeta, što je njihova zakonska obaveza.

Socijalni savjet je razmotrio predstojeće izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. I na današnjoj sjednici je bilo riječi o konkretnim rješenjima. Zaključeno je da se dijalog intenzivira i to u najkraćem mogućem periodu.

Marković je u načelu podržao inicijativu Socijalnog savjeta o gradnji Kuće socijalnog dijaloga kao objekta u kojem bi socijalni partneri dobili priliku za pojedinačan i zajednički rad što bi dodatno unaprijedilo već dostignuti zavidan nivo saradnje socijalnih partnera.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *