SSCG PREDLOŽIO DODATNE MJERE PODRŠKE NAJUGROŽENIJIM SEKTORIMA NA KOLEGIJUMU SKUPŠTINE

Vladin set ekonomskih i drugih mjera za pomoć najugroženijim sektorima ocijenjen je kao dobar na jučerašnjem proširenom kolegijumu predsjednika Skupštine kojim je predsjedavao Ivan Brajović, ali je SSCG dodao da one nijesu dovoljne. Akcenat njihovih primjedbi dat je u cilju očuvanju radnih mjesta i obezbjeđenje osnovne egzistencije zaposlenih. 

Na proširenoj sjednici Kolegijuma, pored šefova poslaničkih klubova, učestvovali su ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta, kao i generalni sekretari Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica i Unije slobodnih sinikata Srđa Keković. Kolegijum je bio je posvećen ekonomskoj i socijalnoj održivosti u trenutnim uslovima epidemije i saniranju posljedica u narednom periodu.

Kako je kazao generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica dobili su podršku od svih predstavnika poslaničkih klubova i svi su se složili da su mjere koje je predložila Vlada dobre ali i da nijesu dovoljne.

 – Upoznali smo poslanike i dobili od njih podršku da treba što prije djelovati i da treba zaposlene kojima je zabranjen rad, one koji čuvaju djecu, one koji su u samoizolaciji  i u karantinu da im država uplati 100 odsto minimalne zarade u bruto iznosu. Treba razmisliti i da na ovaj dio koji će doplatiti poslodavci budu oslobođeni poreza i doprinosa. Zatim za ovu drugu kategoriju kojima je smanjen obim poslovanja da im se uplati dio 70 odsto – kazao je Zarubica naglašavajući da su svi bili saglasni da što prije treba početi sa novim paketom mjera gdje će se pomoći mikro, mala i srednja preduzeća kako bi prevazišli ovu krizu. 

Članovi Kolegijuma konstatovali su važnost aktivnog učešća svih segmenata društva, posebno socijalnih partnera, u donošenju blagovremenih i adekvatnih mjera kojima će biti sanirani očekivani ekonomski problemi i ublažene socijalne posljedice. Posebna pažnja bila je posvećena pitanjima održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti, prilagođavanja i obnavljanja privrednih aktivnosti i postepenom jačanju pojedinih segmenata ekonomije.

Iskazano je očekivanje da će Vladin set ekonomskih i drugih mjera predstavljati odgovarajuću osnovu za podršku najugroženijim sektorima, kompanijama i kategorijama stanovništva. Ukazano je na neophodnost da se prijedlogom mjera mora voditi računa o periodu njihove obuhvatnosti, kategorizaciji ugroženosti i potrebi definisanja različitih nivoa i vidova podrške, na transparentan i sveobuhvatan način. Učesnici Kolegijuma saglasili su se da je neophodno redovno pratiti i procjenjivati razmjere ekonomske krize, kako bi se vršila dalja unaprjeđenja mjera u cilju očuvanja privredne održivosti.

Nova sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine planirana je za danas (15. april), kada će poslanici sa predstavnicima Vlade diskutovati o predloženom setu mjera i potrebnim rješenjima za njihovu realizaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *