SSCG: BORIĆEMO SE ZA RADNA MJESTA

Savez sindikata Crne Gore će u budućnosti, nevezano ko će biti generalni sekretar, voditi drugačiju sindikalnu borbu – poručeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu ove radničke asocijacije.

Kako je najavio generalni sekretar Duško Zarubica ova sindikalna organizacija neće pasivno čekati uvođenje stečaja i gubljenje radnih mjesta, već će mnogo ranije rješavati probleme zaposlenih.

Iniciraćemo i nuditi rješenja kako za trenutno zaposlene, tako i za otvaranje novih radnih mjesta, boriti se protiv sive ekonomije, koristiti pomoć iz međunarodnih asocijacija sindikata za edukaciju sindikalnog članstva, kao i za jačanje sindikalnog jedinstva i solidarnosti – najavio je Zarubica.

On je saopštio da prema nekim grubim procjenama je u Crnoj Gori 30.000 do 40.000 zaposlenih koji ne primaju ili neredovno primaju zarade.

Mišljenja smo da je osnovni problem nepoštovanje rješenja predviđenih Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorima i drugim propisima, kojima se uređuju prava i obaveze zaposlenih. Poslovaci na različite načine  pokušavaju da izbjegnu propisane obaveze – poručio je Zarubica.

On je dodao da su sadašnji organi SSCG donijeli odluke da nema više rasipanja novca koji odvajaju članovi za privilegije pojedinaca i ta se odluka striktno poštuje.

Na konferenciji je najavljen i redovni Kongres SSCG 28. aprila na kojem je generalni sekretar te sindikalne organizacije Duško Zarubica jedini kandidat za tu funkciju.

Predsjednik Skupštine, Borislav Delibašić rekao je da je kandidaturu Zarubice podržalo 11 granskih sindikata.

Imali smo još dva kandidata koje su predložili sindikati metalaca i građevine. Međutim, prema mišljenju Statutarne komisije, jedino je Zarubica ispunjavao uslove za kandidaturu – rekao je Delibašić. 

On je objasnio da kandidat kojeg je predložio Sindikat metalaca, Rade Krivokapić, nije ispunio uslove jer nije zaposlen, već je uzeo otpremninu, niti je član sindikata i ne plaća članarinu SSCG-u.

Kandidat Branko Gardašević takođe nije član sindikata, ne plaća članarinu i kandidaturu je podnio sedam dana nakon isteka krajnjeg roka za njenu predaju – precizirao je Delibašić.

Generalni sekretar se bira na period od pet godina.

Zarubia je saopštio da je broj zaposlenih u SSCG, od kada je on generalni sekretar, smanjen za 16, ali sa svima je potpisan i u potpunosti ispoštovan sporazumni raskid ugovora o radu.

SSCG svakako aktivno učestvuje u svim radnim grupama koje rade na izmjeni zakona o radu, o reprezentatvinosti sindikata i o socijalnom savjetu. Na predlog SSCG dogovoreno je da se Opšti kolektivni ugovor  produži do 31. decembra naredne godine – naveo je Zarubica.  N.Kovačević

U SSCG plate redovne

Zarubica je podsjetio da je 15. maja prošle godine upisan kao generalni sekretar SSCG, ali je fizički mogao da uđe u prostorije sindikata u julu.

Od tada do danas, SSCG je servisirao 615.000 obaveza, u šta, između ostalog, spadaju dugovanja za obezbjeđenje, advokata, portparola, zapaljeno auto i inočlanarine. SSCG za poreze i doprinose duguje nešto preko 800.000 dodao je Zarubica i najavio uskoro realizovanja i tog duga.

Naveo je da su, uprkos tim problemima, njihovi zaposleni primili martovsku zaradu.

SSCG neće sprovoditi reforme radi priče, nego u pravom smislu –  zaključio je Zarubica.

Nema više „arčenja“ novca

Zarubica tvrdi da sindikalna povjereništva nijesu ukinuta, već da nema više ,,arčenja“ novca za pojedince koji su poslije toliko godina poistovjetili sebe sa Sindikatom.

Harmonizovani su odnosi unutar SSCG, kao i sa drugom reprezentativnom organizacijom Unijom slobodnih sindikata, s obzirom na to da imaju iste ciljeve i moraju jedinstveno nastupati – kazao je Zarubica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *