MINIMALNE PENZIJE VEĆE VIŠE OD 13 ODSTO, BIĆE USVOJEN PRIJEDLOG ZAKONA O PIO

Predsjednik Vlade Duško Marković odlučio je nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima da odmah stavi u proceduru Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je predviđeno, između ostalog, povećanje nominalnog iznosa najniže penzije za više od 13 odsto i izdvajanje dodatnih 135 miliona eura na srednji rok za potrebe izmjene Zakona uz istovremeno osiguranje redovnosti isplata i održivosti finansijskog sistema.

„Odlučio sam da Vlada na prvoj narednoj sjednici razmotri i utvrdi Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je usaglašen u najvećoj mogućoj mjeri sa našim socijalnim partnerima. Zakon je izraz naše brige za penzionere, on obezbjeđuje pravednost i adekvatnost davanja, uz eliminisanje najnepovoljnijih godina iz obračuna penzije, kako bi se izbjegao negativan uticaj na visinu primanja naših penzionera“,  saopštio je premijer nakon završnog radnog sastanka sa predsjednikom Socijalnog savjeta Vukašinom Zogovićem, predsjednicima Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđom Kekovićem i Saveza sindikata Crne Gore Duškom Zarubicom, i njihovim saradnicima.

 Svi predstavnici Socijalnih partnera su iskazali veliko zadovoljstvo premijerovom odlukom čime je još jednom potvrđen kvalitetne saradnje Vlade i socijalnih partnera koja je dostigla visok stepen uzajamnog povjerenja, saopšteno je iz Vlade.

Socijalni partneri su na sastanku posebno istakli da ova odluka dobija naročito na značaju zato što je donijeta u uslovima teške ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Marković je na sastanku zahvalio socijalnim partnerima na korektnosti i punom razumijevanju rekavši da se odlučio na ovaj potez uprkos tome što za ovaj Zakon treba obezbijediti značajna dodatna finansijska sredstva na srednji i dugi rok i to vremenu teške krize tokom koje je primarni cilj da održimo ekonomsku supstancu.

„Ovo je pečat uspješne saradnje Vlade Crne Gore i socijalnih partnera. On je rezultat naše moralne obaveze da omogućimo najstarijoj našoj populaciji da uživa u rezultatima svoga rada i da što manje osjeti nesagledive ekonomske posljedice koje kriza izazvana koronavirusom nosi sa sobom. Finalizujemo i III paket mjera podrške, i Vlada čini maksimalne moguće napore na svim poljima da se u najvećoj mogućoj mjeri ublaže posljedice od do sada nezapamćenih negativnih efekata pandemije koronavirusa“, kazao je premijer Duško Marković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *